Savjetovao predsjednika i premijera, a privatne consulting tvrtke su mu u raspadu

Foto: Patrik Macek (Pixsell)

STEPHENA NIKOLU BARTULICU, zastupnika Domovinskog pokreta, koji se zalaže za transparentan rad vlade, kaznilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer je godinama netransparentno prijavljivao vlastitu imovinu. Odnosno nije je prijavljivao. 

>> Povjerenstvo kaznilo Bartulicu, on najavio žalbu. "Mnogima sam postao meta i smetnja"

>> Ovo je biografija Bartulice, ultrakonzervativnog špijuna

Zbog neprijavljivanja tvrtke Servimus, koja je u međuvremenu ugašena, te tvrtke PPIO Consulting kažnjen je tako novčanim iznosom od 530 eura, što mu vrlo vjerojatno neće teško pasti s obzirom na to da je prijavio zastupničku plaću od gotovo 3100 eura. 

Radno iskustvo: Neprofitne organizacije, fakultet i savjetovanje dužnosnika

Obje tvrtke registrirane su za poslovno savjetovanje, a Servimus je otišao u stečaj i ugašen je još 2016. godine, dok PPIO, osnovan 2020. godine, za sada niže samo gubitke. No, krenimo redom.

Radno iskustvo Bartulice svodi se na rad s državom, savjetovanje predsjednika i jednog premijera, rad u neprofitnim organizacijama, predavanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te na kraju zastupnički mandat u saboru. 

Podsjetimo kako je Bartulica iz SAD-a došao 1992. godine, kada se gotovo odmah zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova, a čemu su kumovale njegove rodbinske veze s Jurajem Njavrom. U Ministarstvu vanjskih poslova ostao je sve do 2005. godine. 

Sljedeće četiri godine proveo je kao izvršni potpredsjednik međunarodne udruge Educational Initiative for Central and Eastern Europe, da bi se 2010. godine angažirao na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Bio je savjetnik predsjednika Ive Josipovića, a nakon te avanture kratko je bio savjetnik i premijera Tihomira Oreškovića, čija vlada nije dugo potrajala. 

Prva tvrtka otišla u stečaj zbog duga malo manjeg od 10 tisuća kuna

Savjetovanje predsjednika i premijera trebale bi biti sjajne reference za otvaranje tvrtke koja se bavi poslovnim savjetovanjem, no to se nije pokazalo točnim u slučaju Bartulice. Tvrtka Servimus osnovana je u srpnju 2009. godine, a osnivači su bili John Vice Batarelo i Bartulica. Batarelo i Bartulica izmjenjivali su se na funkciji direktora da bi od 2012. godine za direktoricu postavljena Bartuličina supruga Željka.

Zajednička tvrtka Bartulice i Batarela otišla je u stečaj 

U 2011. godini imali su prihod od 5221 eura i dobit od 3916 eura. U posljednjoj aktivnoj godini, i to 2013., imali su gubitak od 3121 euro, a tvrtki je često bio blokiran račun. Zahtjev za stečaj tvrtke podnijela je Fina, a iznos duga evidentiran na temelju neizvršenih osnova za plaćanje iznosio je 9497.52 kune.

PPIO za sada bilježi samo gubitke

Tvrtka je dobila stečajnu upraviteljicu te je ugašena, kako smo napisali u uvodu, 2016. godine. Bartulica nije prijavio suvlasništvo nad tom tvrtkom u vrijeme kada je podnosio imovinsku karticu za dužnost Povjerenika predsjednika Ive Josipovića za vjerske zajednice. 

Druga tvrtka PPIO osnovana je u srpnju 2020. godine i očigledno je riječ da naziv tvrtke vuče od imena pape Pia. Kao osnivač tvrtke navodi se Stephen Bartulica, a kasnije se kao osnivačica navodi njegova supruga Željka. Sjedište tvrtke je na istoj adresi kao i obiteljski dom Bartulica u Petrovoj ulici. 

Temeljni kapital tvrtke bio je 10 kuna, a trebali su se baviti poslovnim savjetovanjem. U 2021. i 2022. godini umjesto godišnjeg izvještaja dostavili su Izjavu o neaktivnosti. U 2023. godini tvrtka je zabilježila gubitak od 568 eura. 

Bartulica je, nakon što je saznao kaznu, najavio žalbu te kaže kako je svjestan da je mnogima postao smetnja. 

Pročitajte više