Saznajte na koji je način Perković sačuvao fotelju u Badelu

ANTE PERKOVIĆ uspio se održati na čelu tvrtke Badel 1862 na današnjoj skupštini dioničara koja će sasvim sigurno imati duge repove.

> Dioničari Badela traže pomoć od Mesića i Kosor: "Uprava provodi mobbing nad zaposlenicima!

> Priopćenje Badela: Kod nas je policija samo navratila

> Ekskluzivno: Šef Uprave Badela kazneno prijavljen da je oštetio firmu za više od 50 milijuna kuna!

Naime, Skupštini dioničara nisu mogli prići vlasnici skrbničkih računa, koji su nezadovoljni ovakvom odlukom najavili sudske tužbe protiv Perkovića. No, oni nisu jedini nezadovoljnici danas, jer je nezadovoljstva bilo i od predstavnika države. Hrvatski fond za privatizaciju nije uspio progurati svoje predstavnike u Nadzorni odbor tvrtke, a uskratili su glas Perkoviću za još jedan mandat na čelu te tvrtke, no bez uspjeha. 

Medijima zabranjen ulaz kao i nekim dioničarima

Medijima je bio zabranjen ulazak u dvoranu gdje se održavala Skupština, no za neke medije održana je konferencija za novinare nakon skupštine. Isto tako iz Badela smo službeno obaviješteni kako je otkazana za ponedjeljak najavljena konferencija za novinare, pa je Perković na taj način još jednom izbjegao novinare i za njega neugodna pitanja.

Puno je bitnije što se danas događalo iza zatvorenih vrata. Kako neslužbeno saznajemo svega 15-tak minuta prije zakazanog početka Skupštine, Perković je saznavši da neće imati potrebnu većinu proglasio nevažećim punomoći dioničara.

Riječ je od oko 13 do 14 posto glasova,odnosno dionica od ukupnog kapitala društva! Većinom je bila riječ o skrbničkim računima, čiji su vlasnici sve do danas bez problema nazočili Skupštini i glasovali. Štoviše, nigdje osim danas u Badelu nisu osporavani skrbnički računi. Da je riječ o neuobičajenoj metodi izbacivanja dokazuje i samo slovo zakona jer prema pravnoj stvari Skupština bira verifikacijsku komisiju koja sedam dana prije početka mora pregledati, provjeriti sve punomoći i eventualno izdvojiti nevažeće.

Članovi verifikacijske komisije dali ostavke

Do petka navečer Perković je bio uvjeren da će za njega glasovati HFP što je i najavio u jednom intervjuu za medije, no u subotu ujutro bilo je jasno kako nema većinu. Svega 15 minuta prije samog početka, uz asistenciju svojih odvjetnika, skrbnici su izbačeni, a Perković je mogao početi Skupštinu u kojoj je imao potrebno većinu.

Štoviše, prema informacijama kojima raspolaže Index članovi verifikacijske komisije Tomislav Vujić i Mirjana Hohnjec odbili su provesti spornu odluku smatrajući je nezakonitom i nisu dalje sudjelovali u radu komisije. Zbog svega ovog mali dioničari već su najavili novu tužbu.

Za Perkovića lijepo i civilizirano

"Skupština je prošla iznenađujuće civilizirano i lijepo ", rekao je novinarima Perković nakon što je Skupština završila i nakon što je postalo jasno da je osigurao sebi još jedan mandat iako ni na ovoj Skupštini nije dobio razrješnicu za svoj rad.

Zanimljivo je naglasiti kako Skupština, koja je prema Perkoviću bila "lijepa i civilizirana", frcala optužbama prema radu čelnom čovjeku Badela. Tako je predstavnica HFP-a na Skupštini, Jadranka Čengija na Skupštini vrlo jasno rekla da nakon svih kaznenih prijava i dojava o nezakonitom poslovanju te radi iznimno lošim poslovnim rezultatima, država, odnosno Fonda za privatizaciju ne može glasovati za Perkovića.

Istrage

Spomenuti su i istražni postupci nadležnih organa kao što su DORH, HANFA i kriminalistička policije koja je ovaj tjedna ušla u Perkovićev ured.

"HFP ne može dati podršku takvoj Upravi!", rečeno je na Skupštini, a kako bi spriječili daljnju anarhiju predložili su i vlastite članove Nadzornog odbora kako bi zaštitili svoje vlasništvo! No, Perković je danas sijao od zadovoljstva, a imao je i zašto. Izabran je stari Nadzorni odbor, a svi prijedlozi HFP-a su odbijeni.

Pročitajte više