Scarpa: Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa štetila bi talijanskim ribarima

ITALIJA je protiv jednostranih poteza u Jadranu a namjera Hrvatske da proglasi isključivi gospodarski pojas bi nanijela štetu talijanskim ribarima, izjavio je u sinoć emitiranom razgovoru za slovensku televiziju Paolo Scarpa, podtajnik u ministarstvu poljoprivrede, zadužen za ribarstvo.

"U političkom smislu takav čin ne bi bio pozitivan, a s ekonomskog aspekta jako bi škodio talijanskom ribarstvu", izjavio je prema citatu slovenske tiskovne agencije STA Paolo Scarpa u razgovoru za slovensku televiziju.

Scarpa, koji se prošlog tjedna sastao sa slovenskim podtajnikom za ribarstvo u ministarstvu poljoprivrede Jožom Sterleom, zanijekao je da se s hrvatskom stranom pregovaralo o posebnom sporazumu kojim bi se talijanskim ribarima omogućilo ribarenje u hrvatskim vodama.

"Talijanski ribari obično love na sredini Jadrana jer se ribe mrijeste uz obalu, a onda sele na otvoreno more. Postavljanje granice na sredini Jadrana spriječilo bi našim ribarima mogućnost pristupa do krajnje granice sadašnjih teritorijalnih voda", rekao je za slovensku televiziju Paolo Scarpa. Slovenska televizija dodaje da se Italija zalaže za "koaliciju država" koja će se na predstojećoj venecijanskoj konferenciji o Sredozemlju i u okviru Europske unije boriti za specifičnosti Mediterana.

Po Scarpinim riječima između Italije i Hrvatske postoji slaganje o potrebi da se zaštiti Jadran formiranjem ribarskih zona po prijedlogu Europske komisije.

Pročitajte više