Scheffer i Powell: NATO spreman preuzeti ulogu u stabilizaciji Iraka

NATO je spreman preuzeti ulogu u stabilizaciji Iraka ako to prihvati i suverena iračka vlada na koju bi 1. srpnja trebale biti prenesene ovlasti u upravljanju zemljom, objavili su u petak u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i američki državni tajnik Colin Powell.

Scheffer je pritom istaknuo i da bi NATO-ovu operaciju rezolucijom trebalo potvrditi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Unutar NATO-a postoji snažna želja za novom rezolucijom UN-a koja bi potvrdila mandat nakon 1. srpnja", rekao je Scheffer na konferenciji za novinare.

Powell je dodao da bi detalje mandata NATO-a trebalo usuglasiti na predstojećem summitu u Istanbulu u lipnju.

Američka želja je da snage NATO-a preuzmu nadzor nad jednim dijelom Iraka i pomognu iračkim snagama u osiguravanju sigurnosti zemlje.

Isto tako, teme istanbulskog summita trebale bi uključiti ulogu NATO-a u osiguravanja izbora u Afganistanu u rujnu, kao i završetak misije SFOR-a u BiH.

Čelni ljudi Sjevernoatlantskog saveza očekuju da će summit ojačati sposobnost NATO-a u borbi protiv terorizma kojega smatraju svojim glavnim izazovom.

Sjevernoatlantsko vijeće stoga je donijelo posebnu Deklaraciju o terorizmu, potaknuto nedavnim bombaškim napadima u Madridu.

Deklaracija predviđa niz protuterorističkim mjera kao što su širenje protuterorističkih aktivnosti na Mediteranu, jačanje razmjene obavještajnih podataka, pomoć NATO-a članicama pogođenim terorističkim incidentima, te osiguranje Europskog nogometnog prvenstva u Portugalu i Olimpijskih igara u Ateni ovoga ljeta.

Pročitajte više