Schlingensief, provokativni redatelj postavlja "Parsifala"

NIJEMAC Christoph Schlingensief, poznat po smislu za provokaciju u kazalištu i u filmu, okušat će se i u režiranju opere s "Parsifalom" Richarda Wagnera na uglednom glazbenom festivalu u njemačkom gradu Bayreuthu, doznaje se u petak.

Schlingensief (42) će zamijeniti Martina Kuseja i Martina Zehetgrubera koji su prošlog mjeseca odustali od posla nakon nesporazuma s upravom festivala, priopćili su organizatori.

Direktor festivala Wolfgang Wagner, unuk skladatelja, odlučio se za Schlingensiefa zbog njegove "neobične i bogate režije koja će poštovati duh" Wagnerova djela, rekao je njegov službeni predstavnik Peter Emmerich.

Wolfgang Wagner, kojemu su 82 godine, željeznom rukom ravna "festivalom na zelenom brežuljku" od 1951. Ove godine će 92. po redu festival u potpunosti biti posvećen Wagnerovoj glazbi.

Festival je već najavio da će "Parsifalom" ravnati francuski dirigent i skladatelj Pierre Boulez koji je u Bayreuthu radio od 1966. do 1970. i ravnao orkestrom pri izvedbi "Nibelungovog prstena", koji je od 1976. do 1980. režirao Patrice Chereau.

Schlingensief se istodobno bavi kazališnom i filmskom režijom. Provokativan je i rado načinje vruće teme pa je tako u Beču nedavno upozorio na porast populizma i rasizma pomoću kontejnera koji je pretvorio u deportacijski vagon s golemim natpisom "Auslaender raus!" (izbacimo strance).

Rekao je da je "iznimno sretan" što je izabran za Bayreuth.

Pročitajte više