Scholz se danas sastaje sa Xijem. Žalit će se na nepravedan položaj njemačkih tvrtki

Foto: EPA

Posljednjeg dana svog trodnevnog posjeta Kini njemački kancelar Olaf Scholz danas će se sastati s kineskim čelnikom Xi Jinpingom kako bi razgovarali o ekonomskoj suradnji dok se njemačke tvrtke žale na nepravedne uvjete poslovanja u Kini. 

Scholz će se u Pekingu susresti i s premijerom Li Qiangom, a očekuje se da će govoriti i o napetostima između Kine i Tajvana, kao i o ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi njemačka agencija dpa. 

Na stolu Ukrajina, Tajvan, položaj njemačkih tvrtki u Kini...

Njemački kancelar najavio je da će upozoriti Xija protiv vojne podrške Rusiji. Kina je smatrana najvažnijim saveznikom Moskve, a i vjeruje se kako ju opskrbljuje materijalima koji se mogu koristiti i u vojne svrhe. 

Ovo je drugi Scholzov posjet Kini otkad je 2021. postao kancelar. Tijekom trodnevnog putovanja u Šangaju se susreo s predstavnicima njemačkih tvrtki kako bi razgovarao o problemima s kojima su suočene pri poslovanju u Kini. 

U istočnoj zemlji posluje oko pet tisuća njemačkih tvrtki. Velik dio njih žali se na prepreke na tržištu te na nepravedan položaj u odnosu na kinesku konkurenciju. 

S kancelarom su u Kini i predstavnici tvrtki poput Mercedes-Benza i BMW-a, kao i kemijske tvrtke BASF. 

Pročitajte više