Scholz i Macron od Putina traže pregovore sa Zelenskim i oslobađanje 2500 boraca

Foto: EPA

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron su u telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom pozvali ruskog čelnika na "ozbiljne i izravne pregovore" s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i zatražili da oslobodi 2500 zarobljenih ukrajinskih boraca iz Azovstala u Mariupolju.

U 80-minutnom razgovoru s ruskim predsjednikom dvojica čelnika "inzistirala su na trenutačnom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa", stoji u priopćenju ureda njemačkog kancelara.

Macron i Scholz su "pozvali ruskog predsjednika na ozbiljne i izravne pregovore s ukrajinskim predsjednikom i na diplomatsko rješenje sukoba" te su zatražili oslobađanje oko 2500 ukrajinskih branitelja iz čeličane Azovstal koje su zarobile ruske snage, objavilo je francusko predsjedništvo nakon završetka razgovora. 

Svrha razgovora održanog na zahtjev Macrona i Scholza bila je utjecati na to da se rat u Ukrajini okonča.

Pozvali Putina da oslobodi zarobljene Ukrajince iz čeličane Azovstal

Njemački kancelar i francuski predsjednik ruskog su predsjednika "pozvali i da zajamči bolju humanitarnu situaciju kada je riječ o civilnom stanovništvu".

Putin je dvojici zapadnih čelnika kazao da "se sa zarobljenim borcima postupa u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, posebice sa Ženevskim konvencijama i da se članovima Međunarodnoga odbora Crvenog križa omogućuje nesmetan pristup".

Trojica čelnika razgovarala su i o globalnom problemu isporuke prehrambenih namirnica, koji je posebno u fokusu zbog ruske agresije na Ukrajinu. "Predsjednik Putin je Macronu i Scholzu kazao da je spreman omogućiti nastavak isporuke žitarica iz crnomorskih luka", objavljeno je iz Scholzova ureda.

Obećao je i da "Rusija neće iskoristiti uklanjanje minskog pojasa postavljenog zbog zaštite ukrajinskih luka, što će omogućiti izvoz žitarica brodovima, da bi izvela vojne napade", objavio je Scholzov ured dodajući da su se trojica čelnika složila kako bi "središnju ulogu” u jamčenju sigurnosti prijevoza žitarica trebali odigrati Ujedinjeni narodi.

Pročitajte više