Scholz nosio židovsku kapicu, zapalio svijeću za Hanuku: "Odmah oslobodite sve taoce"

Foto: EPA

Kancelar Olaf Scholz je danas, u trenutku ozračja pojačanog antisemitizma u zemlji, izrazio "solidarnost" sa Židovima na početku blagdana Hanuke i postao prvi njemački kancelar koji je u Berlinu zapalio golemu menoru, deveterokraki svijećnjak.

Dva mjeseca nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, Scholz je, noseći tradicionalnu židovsku kapicu 'kipu', pozvao da se "smjesta" oslobode svi izraelski taoci koje je oteo ekstremni palestinski islamistički pokret. Kancelar je to učinio pred okupljenom gomilom kod Brandernbuških vrata, u samom srcu njemačke prijestolnice, i označio židovski blagdan pobjede svjetla nad tamom.

"Menora mora biti ovdje"

"Menora mora biti ovdje, ispred Brandernbuških vrata, u srcu naše prijestolnice, kao simbol nade i povjerenja, kao simbol pripadnosti židovske vjere i židovskih građana našoj zemlji", rekao je Scholz. "Teroristički napad Hamasa na Izrael nas je sve duboko potresao", dodao je kancelar.

Potom se, u pratnji rabina Yehude Teichtala, popeo na dizalicu i pomoću baklje zapalio prvu svijeću. "Želim da ovaj kandelabar svijetli znatno dalje od ovoga trga i puno dulje od samo osam dana Hanuke", rekao je Scholz.

Suočen s porastom zločina iz mržnje prema Židovima u Njemačkoj nakon napada Hamasa 7. listopada, Scholz je u više navrata istaknuo predanost svoje zemlji zaštiti židovske zajednice, osam desetljeća nakon holokausta, najvećeg genocida ikada.

Svečanosti paljenja svijeće na menori ili hanukiji nazočila su dva člana obitelji jednog od talaca koje i dalje, već 60 dana, drži Hamas. Radi se o njemačko-izraelskom državljaninu Itayu Svirskom.

Što se slavi na Hanuku?

Hanuka se slavi 25. kisleva (sredinom prosinca), a taj praznik je spomen na događaj iz 164. prije Krista kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram nakon što je helenistički kralj Antioh IV. Epifan zabranio židovske obrede u Hramu te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskoga.

To je potaknulo židovsku pobunu u kojoj su ih predvodili Makabejci, a nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci - jedinoj netaknutoj bočici maslinova ulja koja je nosila pečat Velikoga svećenika, a nastavila je gorjeti u Hramu osam dana, premda je za nju bilo dovoljno ulja samo za jedan dan.

Hanuka je tako praznik svjetla, koji traje osam dana i prema židovskom kalendaru obilježava se od 25. kisleva do 2. teveta, a ove godine Hanuka počinje zalaskom sunca u četvrtak 7. prosinca i trajat će do zalaska sunca u petak 15. prosinca. 

Tijekom osam dana, u sumrak, vjernici pale po jednu svijeću. Menora se stavlja kod ulaznih vrata ili na prozor.

Pročitajte više