Schroeder i Fischer obećali pomoć Iraku

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer obećali su daljnju intenzivnu pomoć Njemačke u obnovi i stabilizaciji Iraka, priopćeno je u petak nakon posjeta predsjednika prijelazne iračke vlade Ijada Allawija Berlinu.

Njemački kancelar je nakon susret s Allawijem ponudio u Njemačkoj izobrazbu iračkih stručnjaka za uklanjanje mina. Najavio je i održavanje gospodarske konferencije početkom sljedeće godine koja bi za cilj imala osnivanje Njemačko - iračke trgovinske komore.

Schroder je izjavio da njemački negativni stav glede rata u Iraku nema nikakvog utjecaja na želju da se pomogne iračkom narodu te je podsjetio da njemački vojni instruktori već rade na izobrazbi iračkih specijalaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Mi obnovu i suradnju s Irakom shvaćamo vrlo ozbiljno, zaključio je Schroeder.

Ministar vanjskih poslova Joschka Fischer naglasio je, nakon odvojenog susreta s Allawijem, da je stabilan, miran i demokratski Irak u njemačkom interesu. Mir u Iraku je također od presudne važnosti za čitavu regiju, zaključio je Fischer.

Allawi je izjavio da bi Njemačka mogla imati "vrlo važnu ulogu" u obnovi Iraka. On je i četvrtak u razgovoru za njemačke medije izjavio da Irak od Njemačke neće tražiti vojni angažman.

Posjet iračkog premijera održan je uz neuobičajno stroge mjere sigurnosti i u sjeni događaja oko uhićenja nekoliko pripadnika terorističke organizacije Anwar el Islam koji su, kako je poslije podne potvrdilo savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, planirali atentat na Allawija i njegovu pratnju prilikom posjeta Berlinu.

Pročitajte više