Schroeder na proslavi ujedinjenja Njemačke

PROCES približavanja istočne i zapadne Njemačke još uvijek nije dovršen, naglasio je njemački kancelar Gerhard Schroeder na svečanosti prilikom godišnjice njemačkog ujedinjenja.

On je na svečanosti, koja se ove godine održava u istočnonjemačkom Magdeburgu izjavio, da "iako je ujedinjenje uznapredovalo, mnoge stvari još nisu na svom mjestu". Schroeder je upozorio na nezaposlenost koja je u nekim dijelovima istočne Njemačke "poražavajuće visoka".

Središnja proslava je započela svečanom misom u Magdeburškoj katedrali kojoj je, osim kancelara Schroedera, prisustvovao i njemački predsjednik Johannes Rau te predstavnici njemačkog javnog i političkog života.

Gost ovogodišnje proslave je i mađarski pisac i dobitnik Nobelove nagrade Imre Kertesz. Uvečer bi na središnjem magdeburškom trgu trebala započeti velika proslava. Proslava njemačkog ujedinjenja u Berlinu, koja je svake godine oko Brandenburških vrata okupila i do milijun posjetitelja, ove je godine zbog nedostatka sponzora otkazana.

Predstavnici demokršćanske oporbe u berlinskom Senatu su optužili socijaldemokratsko-zelenu vladu njemačkog glavnog grada da nije pružila podršku organizatorima slavlja.

Gospodarski stručnjaci su povodom današnjeg dana pozitivno izrazili o procesu njemačkog ujedinjenja. Predsjednik Njemačkog instituta za gospodarska istraživanja Ruediger Pohl je u izjavi za TV postaju Deutsche Welle izjavio da je u posljednjih 13. godina učinjen "veliki posao". Njemačko je gospodarstvo, kako smatra Pohl, usprkos ogromnom teretu koje nosi od ujedinjenja još uvijek vodeće u Europi.

U međuvremenu su objavljeni i razultati ispitivanja javnog mišljenja koji pokazuju da 20 posto Nijemaca ne zna zašto se slavi Dan njemačkog ujedinjenja te što se na ovaj dan prije 13. godina dogodilo. Na 3. listopada 1990. se pet novih saveznih pokrajina, koje su do tada sačinjevale Njemačku demokratsku republiku (DDR), i službeno pripojile Saveznoj Republici Njemačkoj. Novi praznik je istovremeno zamijenio i praznik 17. lipnja kojim se dotad u Zapadnoj Njemačkoj obilježavao dan ustanka istočnih Nijemaca protiv sovjetske okupacije 1953.

Pročitajte više