Schroeder: Njemačka podupire ulazak Turske u EU

Njemačka daje punu potporu ulasku Turske u punopravno članstvo EU, izjavio je u srijedu u Ankari njemački kancelar Gerhard Schroeder. Dodao je međutim da se ključ za otvaranje bruxellskih vrata nalazi u turskim, a ne nekim drugim rukama. L

Schroeder je ukazao na nužnost da službena Ankara do 3. listopada, kada počinju službeni pregovori o učlanjenju Turske u EU, završi proces započetih političkih, socijalnih i drugih reformi. On je u tom sklopu spomenuo i davanje većih vjerskih sloboda nacionalnim manjinama koje žive u Turskoj.

Njemački kancelar je opovrgnuo neke turske strepnje da bi referendumska izjašnjavanja o Ustavu EU mogla ugroziti nastojanja te velike euroazijske zemlje da se pridruži Europi koja se ujedinjuje.

Schroeder je svojim domaćinima skrenuo i pozornost na važnost potpisivanja posebnog sporazuma Turske i južnog grčkog dijela Cipra o međusobnim odnosima. Drži da će se na taj način otkloniti opasnost grčkog veta na ulazak Turske u EU.

Schroeder je pohvalio "inicijativu bez presedana" turskog premijera Recepada Tayyipa Erdogana prema kojoj bi Turska i Armenija otvorile svoje arhive što bi povjesničarima omogućilo da se znanstveno odrede prema prijepornom turskom genocidu nad Armencima. Riječ je o događaju iz vremena raspada Otomanskog Carstva 1915., odnosno prije više od 90 godina.

Erdogan je nakon razgovora koji su održani iza strogo zatvorenih vrata, na zajedničkoj konferenciji za novinare ukazao na važnost razvoja partnerskih odnosa sa Njemačkom. Dodao je da je Njemačka s više od 21 milijarde dolara prvi turski trgovinski partner, a da snažnu potporu tome daje i oko 2,7 milijuna Turaka koji žive i rade u Njemačkoj.

Tursko-njemački razgovori obuhvatili su i aktualna zbivanja na Srednjem istoku, te neke druge međunarodne teme. Njemački kancelar Schroeder se u srijedu susreo i s turskim predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom.

(Hina) xskon ybs

Pročitajte više