Schroeder odustao od pomicanja praznika ujedinjenja

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder u petak je odustao od plana da se njemački praznik Dan ujedinjenja pomakne na neradnu nedjelju i tako popustio pod pritiskom, dan nakon što je njegov ministar financija Hans Eichel iznio taj prijedlog.

Iznenadni obrat stajališta glede tog praznika udarac je ministru financija Hansu Eichelu i ministru gospodarstva Wolfgangu Clementu koji su snažno podržavali taj prijedlog koji je za cilj imao smanjiti proračunski deficit. Schroederov odustanak od te namjere ponovno je pokrenuo nagađanja o podjelama unutar vlade koja, po ispitivanjima javnog mišljenja, nakon što su jenjali prosvjedi radi reforme sustava socijalne skrbi posljednjih mjeseci uživa veću popularnost.

Čelnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Franz Muentefering u priopćenju kaže da vlada za taj potez nije uspjela skupiti dovoljno veliku podršku u parlamentu. Prijedlog ukidanja tog nacionalnog praznika kritizirali su koalicijski partneri SPD-a Zeleni.

Ministar financija Eichel predložio je, u nastojanju da proračunski deficit zemlje dovede u okvire koje traži Europska unija, da se ujedinjenje Njemačke svake godine slavi prve nedjelje u listopadu umjesto 3. listopada, na dan kada su se 1990. godine ujedinile zapadna i istočna Njemačka.

Eichelovim prijedlogom Njemačka je trebala dobiti još jedan radni dan godišnje čime bi se brutto društveni proizvod podigao za 0,1 posto a njemačke javne financije dobile dodatne dvije milijarde eura.

Prijedlog su njemački mediji žestoko napali, optužujući vladu da nije domoljubna i da izdaje jedan od dana najvećeg ponosa u njemačkoj povijesti.

Pročitajte više