Schroeder pozvao na financijsku solidarnost zemalja koje pristupaju EU

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u petak je u Sofiji pozvao zemlje koje pristupaju Europskoj uniji (EU) da "pokažu solidarnost" prema gospodarski slabije razvijenim državama kako bi se olakšao teret nad već postojećim članicama Unije.

"Naprednije zemlje koje pristupaju EU trebaju pokazati solidarnost prema onima kojima je potrebna znatnija potpora, inače će kapacitet bivših članica biti iscrpljen", rekao je njemački kancelar.

Schroeder, koji je u Sofiju doputovao iz Bukurešta, istaknuo je da je uvjeren da će Europsko vijeće u studenome ili prosincu moći utvrditi kraj pregovora s Bugarskom i početkom 2005. godine potpisati sporazum o pristupanju te zemlje u EU.

Što se tiče Rumunjske, "potrebni su još neki napori", kazao je, ocijenivši da će ona moći ući u EU 2007. godine zajedno s Bugarskom.

"Mislim da ćemo moći poštivati datum za obje države", dodao je.

Kazao je i kako bi Turska mogla pridonijeti sigunosti EU-a ako joj pristupi i da će Europa morati poštivati svoje obveze o prihvaćanju službene Ankare u svoje članstvo, ako ova ispuni tražene uvjete.

"Mislim da bi zemlje članice EU-a trebale ispuniti svoje obaćenje dano 1963. godine da prihvate Tursku ako ona odgovori na uvjete o pristupanju", kazao je Schroeder.

"Možemo zamisliti u kojoj će to mjeri pridonijeti jačanju sigurnosti u cijeloj regiji, posebice u Europi", istaknuo je njemački kancelar.

Schroeder je na kraju izrazio zabrinutost zbog jačanja napetosti u Iraku, dodavši kako Njemačka neće slati svoje vojnike u tu zemlju.

Pročitajte više