Schuessel o reformama

VRIJEME je da u Austriji pobijede reformisti a ne oni koji reforme blokirao, naglasio je u srijedu na zasjedanju Nacionalnog vijeća austrijskog Parlamenta austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

On je predstavio glavne točke prijedloga mirovinske reforme koje su jučer dogovorile Narodna stranka (OEVP) i njen koalicijski partner, Slobodarska stranka (FPOE) na izvanrednoj sjednici Koordinacijskog vijeća austrijske savezne koalicijske vlade.

Kao glavne točke programa mirovinske reforme Schuessel je naveo to da će smanjenje mirovina niti najviše za 10 posto, usklađivanje mirovina će se obaviti na svim područjima bez ikakvih posebnih privilegija a izmjene glede prijevremenih mirovina počet će se primjenjivati od 2017. godine.

Vicekancelar Herbert Haupt pozvao je sindikate na suradnju kako bi se mirovinska reforma mogla početi primjenjivati od 1. siječnja 2004.

Oporbene stranke - Socijaldemokratska (SPOE) i Stranka zelenih (G) te predsjednik Saveza austrijskih sindikata (OEGB) Fritz Verzetnitsch - upozoravaju da se nije ništa promjenilo u nesocijalnom karakteru prijedloga mirovinske reforme.

Verzetnitsch je također rekao da očekuje još daljnje promjene. Čelnik Socijaldemokratske stranke Alfred Gusenbauer ponovio je kritiku vladi da u prijedlogu reforme "nedostaju prijedlozi o pravednosti u sustavu mirovina". Prvak stranke Zelenih Van der Alexander Bellen izrazio je sumnju da će kod mirovina političara vrijediti ista pravila smanjenje mirovina kao i za ostalo stanovništvo.

Pročitajte više