Schwartz Schilling o prioritetima BiH

Novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwartz Schilling izjavio je u srijedu kako su glavni prioriteti BiH u narednom razdoblju pregovori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, te pregovori u vezi NATOova programa Partnerstvo za mir, čiji član BiH još nije postala. L

Schwartz Schilling je to rekao nakon današnjeg sastanka s članovima Kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda državnog parlamenta BiH, što je ujedno bio i njegov prvi službeni sastanak s nekim od bosanskohercegovačkih političkih dužnosnika nakon jučerašnjeg preuzimanja dužnosti od Paddya Ashdowna. Novi visoki predstavnik se zauzeo za jačanje gospodarstva u BiH radi, kako je rekao, poboljšanja uvjeta života građana BiH. Također je istaknuo kako će biti važan pristup bosanskohercegovačkih političara sljedećim izborima, predviđenim za listopad ove godine.

Zamjenik predsjedatelja zastupničkog doma državnog Parlamenta BiH Martin Raguž je izjavio kako je u razgovoru s novim visokim predstavnikom istaknuta i važnost nastavka kvalitetnijeg angažmana na ustavnim promjenama u BiH. Višemjesečni pregovori osam parlamentarnih stranaka iz BiH o ustavnim promjenama, a na poticaj nevladine organizacije Američki institut za mir, nedavno su obustavljeni bez konačnog dogovora o naravi ustavnih promjena u BiH. U tim pregovorima stranke iz Federacije BiH zauzimale su se za promjene koje bi pridonijele slabljenju uloge entiteta i jačanju uloge države BiH, ali su se tomu protivile stranke iz Republike Srpske zauzimajući se za očuvanje vlasti toga entiteta.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više