Schwimmer podupro ulazak Hrvatske u EU

GLAVNI tajnik Vijeća Europe (VE) Walter Schwimmer podupro je u ponedjeljak nastojanja Hrvatske za ulaskom u EU, izrazivši nadu da će se to dogoditi već u idućem krugu proširenja 2007. godine.

´U idućem krugu Uniji će pristupiti između dvije i četiri zemlje...nadam se da će među njima biti Hrvatska´, rekao je Schwimmer na sastanku sa saborskim izaslanstvom u Parlamentarnoj skupštini VE.

On se nada da će što bržem priključenju Hrvatske pomoći i članstvo U VE u koje je Hrvatska primljena 1996. godine.

´Ulazak Hrvatske u VE bio je kao kupovanje cipela za hodanje ulicama Europe, a ulazak u EU nalik je kupovini automobila. No, i kada kupite automobil ne bi trebali baciti cipele´, rekao je Schwimmer.

Glavni tajnik VE zauzeo se za bolju paneuropsku suradnju zemalja na ravnopravnim osnovama. ´Ja sam za Europu jednakopravnih partnera, neovisno o veličini pojedinih zemalja i je li neka država izvan ili u EU´, naglasio je Schwimmer. Dodao je da će s novih 10 članica u EU biti polovica europskih država, pa se razmišlja o svojevrsnom pridruženom članstvu EU-a u VE.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Vladimir Šeks i potpredsjednica Kluba HSLS-a Dorica Nikolić požalili su se Schwimmeru da njihove stranke nemaju ni jednog člana u saborskom izaslanstvu.

Voditeljica izaslanstva Mirjana Ferić-Vac (SDP) pojasnila je da su razlog tome prošlogodišnji raskoli u tim strankama.

Najavila je da će o ravnomjernoj zastupljenosti stranaka voditi računa prilikom imenovanja novog sastava izaslanstva za ovu godinu.

Pročitajte više