Istaknuti SDP-ovci podržali Barišića, Bauk kaže da "nisu upoznati s detaljima"

Foto: FaH

DVOJE istaknutih članova splitskog SDP-a, profesori Filozofskog fakulteta, bivši dekan Josip Milat i prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Marita Brčić Kuljiš, dali su podršku ministru znanosti Pavi Barišiću. Potpisali su se u otvorenom pismu podrške upućenom premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Petrovu. Pismo je potpisalo stotinu članova akademske zajednice, no Milat i Brčić Kuljiš svakako su najviše zaintrigirali.

Situacija je pomalo bizarna jer su SDP-ovci već nekoliko puta najavili kako će tražiti opoziv Barišića zbog afere s plagiranjem. Vjerojatno će jedan od prvih komentara s druge strane biti: "Pa i vaši su mu dali podršku."

Bauk: Ne znam što ih je na to natjeralo, možda nisu bili upoznati sa svim detaljima

Šef kluba zastupnika Arsen Bauk potvrdio nam je da će tražiti opoziv ministra Barišića. A o podršci dvoje istaknutih članova splitskog SDP-a kazao nam je sljedeće.

"Ne znam što ih je na to natjeralo, vjerojatno nisu bili upoznati sa svim detaljima", kazao nam je Bauk.

Navodno je u vrhu SDP-a podrška dvoje profesora splitskog Filozofskog fakulteta izazvala tešku konsternaciju. Marita Brčić nedavno se učlanila u SDP te je postavljena za voditeljicu Savjeta za društvene djelatnosti, riječ je o akviziciji šefa splitskog SDP-a Darka Parića. Profesor Milat je, pak, stranački veteran, šef splitskih antifašista i član Gradskog odbora.

Milat: Podršku sam dao kao profesor i znanstvenik, a ne član SDP-a

Čuli smo se s Milatom. Prije svega je htio naglasiti da podršku nije dao kao član SDP-a, već kao fakultetski profesor i znanstvenik.

"Ja i Barišić se nikada svjetonazorski nećemo složiti, ali zbog dvije rečenice ne mogu ga proglasiti plagijatorom. Meni je savjest mirna. Inoslav Bešker je napravio analizu slučaja te zaključio da je u pitanju greška, a ne grijeh. Uostalom, Barišić je prije tužbe za plagiranje popravio stvar u ponovljenom, španjolskom izdanju. Taj sadržaj ne utječe na pristup u članku. Više je to politički, nego etički. Greška se svakom može dogoditi", kazao nam je Milat.

Tvrdi da nije bio dekan fakulteta kada je izbila afera s plagiranjem.

"To je bilo poslije mene. Kada sam ja bio dekan, optužili su ga da honorarno predaje 20 kolegija, a to nije bila istina", kazao nam je Milat.

Pročitajte više