SDP i HDZ nisu zaslužili moj glas. A tko je zaslužio tvoj glas?

Foto: Hina, Index

NE, OVAJ upis ne smije i neće biti generičko klimakterično naricanje o tome 'kako su svi isti' i 'kako su SDP i HDZ bog Janus, dva lica istog novčića'.

Ne znam jesu li HDZ i SDP isti. Možda je HDZ domoljubniji. Možda je SDP civiliziraniji.

Znam samo konkretne krimene koji objema strankama idu na dušu.

SDP je spektakularno prokockao šansu svih šansi. 2011. je imao unikatnu povijesnu priliku provesti reforme, jer je sentiment javnosti nakon divljanja kancelara Sanadera i klike mu (i popratnih kostura iz ormara) bio takav da je bila spremna za trenutne neugodne mjere za dugoročno pristojnu budućnost. No, okrenuo se kukavičluku. Tu su se pridružila i imena Sabo, Merzel, Linić.. Stvarao je novu klijentelističku mrežu umjesto da reže staru. Zadužio društvo za novih 70 milijardi kuna.

HDZ se nije profilirao kao demokršćanska stranka. U kampanji nije nametnuo reformsku retoriku, nego prostituirao Tuđmana. Ne zna se što je sa programom Ifo instituta. Ili ga nema, ili ga kriju. Šuška se i da ih je kultni Sinn otpilio, nakon što je shvatio da ga koriste kao pompon kojim okolo mašu. Gdje su nova lica? Manje-više svjedočimo osobama koje su opsluživale Kancelara, a nakon njega njegovu zapisničarku. Strah me što će biti sa Karamarkom ukoliko ne osvoji izbore, čopor vukova će ga rastrgati.

Ovo ni u jednom trenutku ne znači da su te stranke zapečene u vremenu i da se ne mogu mijenjati. Tržište politike je prekrasno, uz primjereni povratni signal birača fine se stvari mogu zbiti.

Pa ćemo tako možda jednom gledati Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u kojoj će glavnu riječ imati Aleksandra Kolarić i Zvonimir Mršić, te Hrvatsku demokratsku zajednicu u kojoj će glavnu riječ imati Andrej Plenković, Davor Stier, Tomislav Ćorić, Andrea Vodanović, Pavao Škoko Gavranović, Mato Franković..

U svakom slučaju - moj  glas nisu zaslužili.

Tko JEST zaslužio tvoj glas?

Ukoliko pod svaku cijenu želiš srušiti vladajući duopol (kroz kojega struji oligopol mnogih interesnih skupina), Božo Petrov i ekipa ti se čine kao dobri ljudi, možebitni negativni znakovi te ne zabrinjavaju, briga te, samo želiš da se ovi maknu ili obuzdaju i povjerenje ćeš pokloniti onome tko ima najveću šansu to realizirati – glasat ćeš za MOST.

Ako si nacionalno konzervativne orijentacije, možda izgubio člana familije na Križnim putevima, Domovinski ti je rat svetinja svih svetinja (sama sintagma 'građanski rat' ti vadi žilu na vratu), iritira te 'regionsko' vucaranje, nisi dao privolu da ste itko u tvoje ime ispričava ikome, u isto pak vrijeme u posjedu takva integriteta da si imun na sirenski zov stožerne domovinske stranke, Hrvatske Demokratske Zajednice, koja ima praktički monopol na domoljublje – glasat ćeš za koaliciju Spremni (OS-HSP-HKS). Istina, HSP je kao stranka izbušen godinama raznih Đapića, Prkačina, Tadića, Rožića i ostalih privatnih političkih poduzetnika, no tu je Ruža. Što god tko mislio o njoj, činjenica je da je prvoklasna fajterica, nepokolebljiva. Od sraza sa narko-mafijom na Korčuli do kvalitetnog i dosljednog glasanja u Europskom parlamentu, gospođa Tomašić demonstrira konzervativizam kakav bi trebao biti (za razliku od mlohavih pučana). Tome pridaje i malo nacionalnog šmeka što ti, vjerujem, nije naodmet.

Ako si prožet snažnom religijskom notom, živiš svoju rimokatoličku vjeru, želiš zastupnike koji će snažno glasati protiv abortusa, narkomanije, istospolništva i prekipjelo ti je gledati razne nekrste, ljude iz razvaljenih brakova,  korisnike usluga prijateljica noći – zavijene u plašt paradnih katolika – glasat ćeš za U ime obitelji – Projekt Domovina. Željka Markić, osim što je uspješna poduzetnica i jedan od rijetkih domaćih desničara koji nije 'na sisi', je u svom pohodu na prvom referendumu anihilirala kompletnu progresivističku NGO scenu, što je za kršćanskog glasača preporuka sama po sebi.

Ako si samoupravni neosocijalist, cijepljen od svakog realiteta, te imaš čisto srce i vjeruješ da sada, u našoj maloj Hrvatskoj, u ovoj točki vremena, možeš pokrenuti domino efekt koji će, od Aljaske do istočne Azije, srušiti nacionalne države, etnose, pravo, geopolitiku, religije, tj. vjeruješ u radnu teoriju vrijednosti, lažnu klasnu svijest, zakon opadajućih profitnih stopa, priču o 'centru' i 'periferiji', ne pristajući na ništa do najčišći antikapitalizam – glasat ćeš za Radničku frontu. Za nju ćeš glasati i ako si klasna feministkinja.

Ukoliko si pak malo finija feministkinja, ona koja ne voli kuhinju i Svetu Majku Rimsku Crkvu, no ne solidarizira se baš sa sirotinjom, možda si i kakva piaruša, ili kakav kopirajter, komjuniti menadžer, 'nacionalizam' ti je 'fuj' a Švedska sexy – glasat ćeš za ORAH. Nije da ORAH nema ništa – razradio je sasvim fin plan reforme državne uprave. Ima i specijalizirane odbore za pojedine sektorske politike.

Ako ti nikad nije bio problem ući u akciju, dići glas protiv moćnijeg, no u isto vrijeme ne znaš išta o ičemu (a i iskreno – ne da ti se učiti), u Pernaru vidiš reinkarnaciju Ehnatona, Boga Sunca – glasat ćeš za Živi zid.

Ukoliko te vabi Josipovićev klavirski prst, erotikom nabijena 'Diabolezza', Čačićev državni kapitalizam ili Linićevo 'uvođenje reda' - glasat ćes za koaliciju Uspješna Hrvatska - progresivni savez

Ukoliko si neobvezni urbani crackpot, koji samo želi nešto 'šik' i 'drugačije' – glasat ćeš za 'Iva Kvakić'.

Ako si desno-proleterski desničar i ne pristaješ na išta do frontalnog tenkovskog napada na Srbiju, glasat ćeš za jedan od preostalih 400 HSP-ova.

.....................................

Ukoliko te pak ne zanima ništa do istine, istine i samo istine, krvave i brutalno sasute u facu, znaš da društvu sat ide tik-tak, ne možeš više gledati klonove koji lažu – glasat ćeš za 'Pametno'. Ljude toliko pametne da znaju što ne znaju i prepuste pisanje elemenata programa ljudima koji su u svakom od tih elemenata životno doktorirali. Ljude koji znaju da je politika umijeće mogućeg, koji znaju kakav se đavolji ples sprema.

Ako si u I. izbornoj jedinici, preferencijalni ćeš glas liste Pametno (14-7) dati Nikši Marinoviću, ocu, mužu, gentlemanu, Splićaninu, privatnom poduzetniku lišenom kurve države i ijednog tajkuna, ranjenom sanjaru.

Što god napravio, dobro si napravio. Jer, nema bačenoga glasa. Bačen može biti samo život proveden na kauču uz kukanje.

Pročitajte više