"Dobro večer, premijeru"? Petrov: Ne, očekujem da ćemo sutra sve riješiti

Foto: Petar Glebov/Pixsell, FAH

NAKON sastanka Milanović i Karamarko su otišli bez izjava. Petrov je kazao da su pregovori prošli u redu te da očekuje da će sve biti riješeno u roku od 24 sata. "Sastanak je bio pozitivan. Sutra nastavljamo razgovore.", dodao je.

"Sastanak je bio pozitivan. Žao mi je što Most nije nastao prije, makar zbog političkog dijaloga. Razgovori se nastavljaju sutra. Stvari su danas bile pozitivne i očekujemo da će se stvari razriješiti u iduća 24 sata", rekao je Petrov novinarima ispred središnjice Mosta nakon dvosatnog sastanka na kojem je trebalo biti riječi o novom mandataru.

Kada je Petrov izišao, novinari su ga upitali mogu li ga sada pozdraviti s 'dobro večer premijeru', a on je na to kratko uzvratio "ne". Objasnio je kako će njegova izjava biti monolog te da na dodatna pitanja neće odgovarati.

Ni Milanović ni Karamarko nisu htjeli dati izjave, a Karamarko je rekao kako su se dogovorili da će izjavu dati Petrov.

Milanović bez izjava i prije sastanka

U središnjicu Mosta večeras su došli čelnici HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović kako bi s domaćinom sastanka čelnikom Mosta Božom Petrovom počeli razgovore o definiranju mandatara za sastav Vlade te drugih pozicija, uključujući i Sabor.

Milanović, koji je stigao u pratnji SDP-ovaca Branka Grčića, Milanke Opačić, Siniše Hajdaša Dončića, Gordana Marasa, Arsena Bauka te jedinog predstavnika koalicijskih partnera Hrvatska raste HSU-ovca Silvana Hrelje, prilikom ulaska u prostorije Mosta nije želio davati izjave.

Karamarko se prije sastanka nadao dogovoru

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko na ulazu je rekao kako i on poziva na zajedništvo, ali ono koje je utemeljeno na realnim osnovama. "Želim reći da Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om želi naći brzo rješenje i izlaz iz ovog problema. Ovo je problem koji već dosta dugo tlači naše građane. Vjerujem da će unutra sastanak biti u dobrom tonu i u dobrom raspoloženju jer jedini koji danas imaju pravo na povišeni ton su naši građani", rekao je Karamarko.

Dodao je kao se nada da će biti dobra atmosfera te da će se dogovoriti. "Mi smo u našem priopćenju i zaključcima rekli koji su naši okviri. Mislim da su pošteni i dobri i da se svi unutra možemo naći", poručio je. Karamarko je došao u pratnji političkog tajnika Tomislava Čuljka i čelnika koalicijskih partnera.

> MOST, HDZ i SDP održali sastanak, složili se oko svega


Podsjetimo, predstavnici triju stranaka održali su danas u podne sastanak, ali na tom sastanku nisu sudjelovali ni Zoran Milanović, ni Tomislav Karamarko ni Božo Petrov.

Što se događalo ranije

20:50 Milanović i Karamarko nisu davali izjave nakon sastanka. Samo je Petrov dao kratku izjavu kazavši da očekuje da sve bude riješeno u roku od 24 sata. "Sutra nastavljamo razgovore.", dodao je.

19:00 Stigao je i premijer Zoran Milanović, ali nije htio davati izjave.

18:58 "Domoljubna koalicija želi naći brzo rješenje i izlaz iz ovog problema, koji već dugo tlači naše građane. Jedini koji danas imaju pravo na povišeni ton su građani, nadam se da će biti dobro raspoloženje. Mislim da su naši odgovori pošteni. Pozivam na zajedništvo koje je bazirano na realnim ocjenama", kazao je Karamarko uoči sastanka.

18:47 Članovi MOST-a završili su sjednicu Nacionalnog vijeća MOST-a, ali nisu davali nikakve izjave.

18:15 Robert Podolnjak rekao je da su se Most, HDZ i SDP na podnevnom sastanku, vezano uz teritorijalni preustroj zemlje, dogovorili da ne idu ishitreno u ključne teritorijalne reforme. "Suglasje sve tri strane je da do kraja iduće godine, otprilike u ovo vrijeme, imamo definirane strategije regionalnog razvoja,  javne uprave te teritorijalne reforme i na temelju tih strategija krenemo u taj proces koji bi trebao biti gotov  do kraja mandatnog razdoblja ovog Sabora", kazao je.


Napomenuo je kako su i predstavnici druge dvije koalicije u petak načelno gotovo parafirale tekst vezan uz reformu lokalne i regionalne samouprave najaviviš kako će taj tekst, zajedno s drugim tekstovima, vrlo brzo biti predstavljen javnosti.
 
"Vjerujem da za nekoliko dana za javnost možemo imati ključne reformske stvari. Vjerojatno početkom idućeg tjedna", rekao je.
 
Podolnjak je izrazio želju i da se ključna politička pitanja riješe prije početka nastupajućih blagdana jer građani čekaju konačni rasplet ove političke drame.

18:00 Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u petak navečer da će se na sastanku između Mosta, HDZ-a i SDP-a među ostalim raspravljati i o ponudi da bude kandidat za premijera.

"O tome će se među ostalim raspravljati na sastanku", rekao je Petrov novinarima prije početka sjednice Nacionalnog vijeća Mosta upitan hoće li prihvatiti ponudu da bude premijer.

Tema drugog sastanka trebalo bi biti iznošenje prijedloga nestranačkog mandatara i usuglašavanje po tom pitanju. Na sastanku bi, prema najavama, trebali sudjelovati i čelnik MOST-a Božo Petrov i šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Pročitajte više