INDEX DOZNAJE Kreće rušenje Sabora, MOST i SDP-ova koalicija se ujutro sastaju oko predaje potpisa

Foto: Patrik Maček/Pixsell

"KOLIKO imate potpisa", najvažnije je i jedino pitanje koje se cijeloga dana postavljalo opoziciji. I ne samo njima, nego i svima drugima koji skupljaju potpise za raspuštanje Sabora i izazivanje izvanrednih izbora.

 
SDP i sateliti imaju 59 sigurnih potpisa. Hrid nosi još dva. Most 12. Obožavatelji ratnog zločinca iz HDSSB-a 2. Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida želi nove izbore pa je pridodao svoj jedan potpis u proceduru. Tu je još i Stipe Petrina. I to je i više nego dovoljno za raspuštanje Sabora i nove izbore.

Pitanje je samo tko će se još ukrcati u vlak za nove izbore, koje prema istraživanjima želi preko 70 posto birača. Prema glasinama u taj bi se vlak željela ukrcati i Gordana Rusak, nadajući se da će na sljedećim izborima nešto ušićariti.

Međutim, dovoljno je da jedan jedini zastupnik podnese zahtjev za raspuštanje Sabora i taj se zahtjev u roku od 14 dana mora unijeti u dnevni red. To opet ništa ne znači. Točka unesena u dnevni red sjednice Sabora nikada ne mora doći na glasanje. Predsjednik Sabora Željko Reiner može se s njome igrati koliko god da ga je volja. Glasanje može odgađati unedogled, ali time bi se zapravo pretvorio u uzurpatora.

Zasad je u proceduri samo četiri potpisa, iz dva odvojena zahtjeva. Laburisti su podnijeli svoja tri potpisa sa zahtjevom za raspuštanje Sabora. Ivan Vilibor Sinčić uputio je svoj. Koalicija Hrvatska raste svoje potpise čuva dok ne bude sigurna da ih ima dovoljno. Zastupnici nacionalnih manjina navodno su, također, potpisali za raspuštanje Sabora. No, ni oni nisu svoje potpise predali.

MOST se ujutro sastaje s SDP-om

MOST i SDP-ova koalicija ujutro će se sastati u Saboru kako bi dogovorili predaju potpisa za raspuštanje Sabora, doznaje Index.


Počinju teći rokovi

Hrvatski sabor u četvrtak je izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time je, nakon četiri i pol mjeseca, pala i vlada kojoj je Orešković bio na čelu.

Padom vlade počeo je teći ustavni rok od 30 dana u kojemu parlamentarne stranke mogu pokušati formirati novu većinu i imenovati novoga premijera i vladu.

Ne uspiju li to, predsjednik Sabora obavijestit će o tome Predsjednicu Republike Hrvatske  koja će odmah raspustiti Hrvatski sabor i raspisati parlamentarne izbore, koji se mogu održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Dosadašnja vlada, premijer i ministri, nastavit će raditi svoj posao do izbora nove vlade.

Na opoziv Vlade žurno je reagirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će već u petak ujutro početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića.
 

Pročitajte više