SDP: Spremni smo koalirati i s Glavašem ako prihvate naše uvjete

Screenshot: YouTube/ Slavonska televizija

DOMAGOJ Hajduković, nositelj SDP-ove liste u IV. izbornoj jedinici snage će odmjeriti s Milijanom Brkićem kao nositeljem liste HDZ-ove koalicije i Branimirom Glavašom, nositeljem HDSSB-ove liste.

U intervjuu kojeg donosi Večernji list, Hajduković se, među ostalim, osvrnuo na postrojavanje crnokošuljaša iz Slavonske sokolske garde koje je u nekoliko navrata organizirao Glavaš.

Upitan što misli o postrojavanju stranačke vojske HDSSB-a pred Saborom on je rekao kao ne vidi razliku između onih koji pozivaju na drugi Domovinski rat i onih koji marširaju u crnim uniformama.

"Na žalost, ova dva fenomena nisu doživjela jednaku pažnju i osudu. Takva događanja evociraju sjećanja na jedno mračno doba ljudske prošlosti iz sredine prošlog stoljeća. Mislim da Hrvatskoj ne treba ni jedno ni drugo", komentirao je Hajduković. Ipak, on smatra da postrojavanje Glavaševe stranačke vojske nije trebalo zabraniti jer HDSSB isključivo koristi obilježja Republike Hrvatske i ne poziva na nasilje. "Ali koketiraju jako mračnim vremenima i to mi se ne sviđa", dodao je.

"Ne bih se složio da njihov postupak nismo osudili. Svoj sam stav na HDSSB-ov istup jasno u medijima artikulirao. Isto je učinio i kolega Peđa Grbin. Što se tiče koalicijskog potencijala HDSSB-a ili bilo koga drugog, nama je najvažnije da potencijalni partneri žele nastaviti što smo započeli, a to je generiranje gospodarskog rasta, nastavak uvođenja reda, ne samo u financijskom nego i demokratskom smislu, i da su spremni pošteno i transparentno raditi na boljitku Hrvatske. Svi koji prihvate ovih nekoliko temeljnih uvjeta dobrodošli su u koaliciju", nikakvu koaliciju ne isključuje Hajduković.

Na konkretno pitanje vezano upravo uz HDSSB kao mogućeg koalicijskog partnera, Hajduković ostavlja i tu mogućnost otvorenom.

"Ako su im uvjeti koje sam naveo prihvatljivi. S posebnim naglaskom na razvoj demokratskih vrijednosti na kojima inzistiramo", rekao je Hajduković, piše Večernji list


 

Pročitajte više