SDP umire

Foto: Borna Filic/PIXSELL

OVOGODIŠNJI lokalni izbori pokazali su još jednom da SDP tone u političku irelevantnost. Stranka koja je dvaput vodila vladu u 30 godina hrvatske neovisnosti u nacionalnim anketama već mjesecima dobiva manje od 20 posto podrške, a lokalni su izbori pokazali da glasači SDP više ne vide kao stranku koja se može odlučno suprotstaviti HDZ-u.

Za početak, pogledajmo brojke. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine deset najvećih gradova u Hrvatskoj su, redom: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac i Sisak. U njima, prema podacima popisa iz 2011., živi milijun i 563.444 stanovnika. 

SDP je izgubio hrvatske gradove

Naravno, treba uzeti u obzir to da je Hrvatska u proteklih deset godina pogođena velikim valovima iseljavanja stanovništva te je izvjesno da u deset najvećih hrvatskih gradova više nema milijun i pol ljudi.

S druge strane, SDP je uvijek važio za stranku urbanih glasača te je uvijek mnogo bolje prolazio u gradovima nego na selu, za razliku od HDZ-a. Stoga unatoč svemu vrijedi pogledati koliko je to glasova SDP (s koalicijskim partnerima) dobio u deset najvećih gradova Hrvatske, i to za gradska vijeća odnosno u Zagrebu za gradsku skupštinu. Zbroj je mizeran: SDP je dobio tek 76.116 glasova za gradska vijeća u deset najvećih hrvatskih gradova! Na urbanom području Hrvatske, na kojem živi sigurno između milijun i milijun i pol stanovnika, SDP je dobio manje od 100 tisuća glasova.

Ako to nije debakl, što jest?

Grbin kaže da je razumio poruku glasača

Čini se da su i u SDP-u svjesni toga. U izbornoj noći se o tome očitovao i aktualni predsjednik stranke Peđa Grbin.

"Što se tiče sredina u kojima nismo prošli dobro, treba i to priznati. Žao nam je zbog toga, ali mi slušamo ono što nam birači govore. Mi ćemo iz toga izvući pouku i mijenjat ćemo se, jer je to ono što naprosto moramo činiti", rekao je Grbin.

>> VIDEO Klisović kroz suze: Pozivam svoje glasače da glasaju za Tomaševića

"Kada ti birači, dodao je, tako pošalju poruku, možeš odlučiti hoćeš li ih slušati ili ćeš se praviti kao da se ništa nije dogodilo, a mi se praviti nećemo. Nećemo zabijati glavu u pijesak. Shvatili smo poruku, moramo se mijenjati na bolje", samokritičan je bio čelnik SDP-a.

Samokritičan je bio i danas u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

"Iskoristit ću ovu priliku da se ispričam Zagrepčankama i Zagrepčanima, ali prije svega članicama i članovima SDP-a, što smo dopustili da niz godina ne slušamo birače, ovo je poraz prije svega takve politike. SDP je shvatio poruku i SDP će se mijenjati, a prije svega će se mijenjati tako što će slušati birače i njihove poruke, nudit će poruke i projekte koji će gurati da se Hrvatska i Zagreb mijenjaju", kazao je Grbin.

O uspjehu MOŽEMO! u Zagrebu rekao je kako su ostvarili odličan rezultat.

"Oni su takav rezultat ostvarili, među ostalim, i zato što nisu ponovili našu grešku. Naša greška koja se dogodila u Zagrebu je ta što nismo slušali ljude i nismo dovoljno razmišljali o njihovim problemima. Nažalost, slizali smo se previše s jednom političkom opcijom i sada plaćamo danak toga", rekao je Grbin, ali i naglasio da su stranka koja je ipak dobila najviše glasova na ljevici. Ali slaba je to utjeha stranci koja je relativno nedavno bila po popularnosti uz bok HDZ-u. Pad SDP-a je sve vidljviji iz izbora u izbore i, kako se zasad čini, nezaustavljiv.

Hajdaš-Dončić: Treba nam vremena

Da su SDP-u potrebne promjene svjestan je, čini se, i potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš-Dončić.

"Svijet se mijenja. Hrvatska se mijenja i mi se moramo mijenjati. Počeli smo se mijenjati, imamo vremena da s programima i ljudima ponovno steknemo povjerenje građana. SDP ne može više s rustikalnim strankama, s kojima smo znali upravljati Hrvatskom, sad upravljati tako. Nisam pesimist, optimist sam i za Hrvatsku, SDP i građanski lijevi centar”, rekao je Hajdaš Dončić u izbornoj noći.

"Treba nam vremena, imamo tri godine da posložimo cijelu priču u stranci i u Hrvatskoj. Uvjeren sam da za tri godine lijevi centar s Možemo! i drugima može preuzeti Hrvatsku. Čestitam Tomislavu Tomaševiću, shvatili smo poruku građana, mijenjat ćemo se", poručio je.

Zagreb je dugoročno izgubljen za SDP

Sve to lijepo zvuči, no lako je moguće da je za SDP već kasno. Naravno, apologeti te stranke, koja je kroz cijelo svoje postojanje zapravo funkcionirala kao ljepša verzija HDZ-ove politike, mogu reći da je SDP obranio poziciju župana u Krapinsko-zagorskoj županiji, no to je prvenstveno uspjeh župana Stjepana Kolara, koji je dobio 56 posto glasova u prvom krugu. Zlatko Komadina ovaj put nije uspio dobiti Primorsko-goransku županiju u prvom krugu, dok će se kandidat SDP-a u Rijeci Miroslav Filipović dosta namučiti da u drugom krugu pobijedi izazivača, neovisnog Davora Štimca. A to su kao SDP-ove utvrde.

>> Totalni potop SDP-a u dva najveća grada

U Zagrebu, Splitu i Osijeku SDP je na ovim lokalnim izborima doživio potop. Kada je riječ o glavnom gradu Hrvatske, SDP je tu već godinama sve manje relevantan politički faktor, jer se nikad nije uspio uvjerljivo osloboditi svoje povezanosti s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, sinonimom korupcije i klijentelizma u Hrvata, kojega je SDP uostalom politički i stvorio. Pa čak je i prethodni predsjednik SDP-a Davor Bernardić izašao iz Bandićevog političkog inkubatora, a gradska organizacija SDP-a bila je puna Bandićevih spavača i potencijalnih žetončića. Zato su Zagrepčani kao pravog nositelja promjene prepoznali Tomislava Tomaševića i zeleno-lijevu koaliciju platforme Možemo!, a SDP stavili u poziciju najmanjeg kluba u gradskoj skupštini, čija je jedina funkcija sada da Možemo! omogući funkcionalnu skupštinsku većinu.

Jednostavnije rečeno, SDP umire, a uzdiže se Možemo!, koji preuzima dio SDP-ovih glasača ali i animira i nove ljude za uključivanje u demokratske procese.

Politolog Nikola Baketa: SDP je zarobljenik svojih unutarnjih problema

Za komentar situacije u SDP-u i odnosa s Možemo! obratili smo se politologu Nikoli Baketi s Instituta za društvena istraživanja. I on se bavio računanjem.

"SDP je nastojao zadržati ono što je imao, dijelom su to uspjeli, ali bitan je i dojam na koji je to napravljeno. Vidljivo je da su teže ostvarivali uspjeh tamo gdje su prije s lakoćom pobjeđivali. Posebno je indikativno da su u 20 gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Kaštela, Samobor, Vinkovci, Koprivnica, Đakovo, Vukovar) na listama za gradska vijeća dobili ukupno nešto manje od 100.000 glasova od raspoloživih više od milijun i 660 tisuća", navodi Baketa i dodaje da se više ne može ponavljati mantra o SDP-u kao stranci koja je usidrena u urbanim područjima. 

Zbog čega SDP gubi podršku? I kako bi ta stranka uopće mogla ostati politički relevantna, pitalo smo Baketu. 

"Smatram da je SDP dugo vremena zarobljenik svojih unutrašnjih problema, a, s druge strane, odmaknuli su se od novih generacija i problema koje donosi suvremeno okruženje. Očito u pojedinim lokalnim sredinama i kad su bili na vlasti, nisu opravdali povjerenje građana", kaže Baketa.

"Najveći problem SDP-a je nedostatak vizije"

Ima tu još većih problema od unutarstranačkih odnosa.

"Najveći SDP-ov problem je nedostatak jasne vizije gdje žele doći i kako se profilirati. Ako toga nema, onda je teško poduzeti jasne korake i naći ljude koji će to ostvariti. Lako je s ove pozicije reći da bi se trebala provesti jasna profilacija i selekcija, ali vjerujem da to trebaju prvo sebi odgovoriti, a onda će imati i jasniju ponudu prema biračima, koji su na ljevici očito puno kritičniji", smatra Baketa.

Što se tiče odnosa SDP-a i Možemo!, Baketa ističe da je "platforma Možemo! očito donijela osvježenje, koje je u pojedinim sredinama oslabilo SDP".

"To su napravili novim pristupom na terenu i idejama koje SDP ili nije imao ili nije dobro komunicirao. Dovoljno je bilo vidjeti da su nosili oporbu u Skupštini Grada Zagreba tijekom posljednjeg mandata s 4 zastupnika. Moguće da će se to nastaviti događati i u drugim sredinama - Rijeka, Karlovac i slično", predviđa Baketa.

SDP više nije ni lider opozicije, smatra Baketa.

"Opozicija danas nije homogena i teško je uopće govoriti o liderima, stvar je suradnje među strankama opozicije te se to mijenja od pitanja do pitanja. Nekad to pokreće Most, nekad Možemo!, nekad SDP. Trenutna opozicija ne treba nužno lidera, nego suradnju u kontroli vladajućih", zaključuje ovaj politolog u izjavi za Index.

SDP-ovci i dalje navode Tonyja Blaira kao političkog uzora

U svakom slučaju, iako iz vrha SDP-a najavljuju da su čuli poruku birača, već godinama nema naznaka da su shvatili kako bi to poruku primijenili na revitalizaciju stranke. SDP ne privlači nove ljude s novim idejama, a stara garda - koja je podijeljena na najmanje dva velika klana - ne uspijeva dobaciti dalje od tehnicističkih rješenja i saborskih smicalica. SDP-a na terenu i među ljudima nema. Program stranke je smiješno zastario i jedva da se može nazvati ljevičarskim. Lideri SDP-a i dalje spominju Tonyja Blaira kao političkog uzora, iako je taj bivši britanski premijer odavno diskreditiran, kao i tzv. Treći put koji je zagovarao. 

Zapravo je aktualni predsjednik RH i bivši dugogodišnji predsjednik SDP-a najbolji primjer toga zašto SDP sve manje zanima lijeve birače. Margaret Thatcher je svojedobno izjavila da je laburist Blair njen najveći politički uspjeh, jer je u osnovi nastavio njezinu ekonomsku politiku, pa ne bi teško bilo zamisliti Franju Tuđmana da je živ da isto govori o Milanoviću.

S time da Milanović nije nužno nastavio Tuđmanovu ekonomsku politiku pljačke države i naroda, ali je nastavio njegovu nacionalističku politiku te je čak zagrebački aerodrom Pleso nagrdio Tuđmanovim imenom.

To je samo jedan od brojnih poteza kojima je SDP pokazivao srednji prst svojim glasačima, umiljavajući se desničarima koji za "komunjare" ionako nikad ne bi glasali. Pa ne čudi što lijevi glasači sve više vide Možemo! kao svoje autentične predstavnike, dok SDP smatraju tek poštenijom i nesposobnijom verzijom HDZ-a.

Pročitajte više