SDP upravo odgovorio na zahtjeve MOST-a: Slažu se s većinom reformi, Milanović poslao i pismo

Foto: Hina

DOKUMENT Programski stavovi Koalicije Hrvatska raste ima gotovo 200 stranica, a u njemu su izraženi stavovi koalicije o monetarnoj i fiskalnoj politici, poduzetništvu, energetici, gospodarskom pojasu, javnoj upravi, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, znanosti i obrazovanju, zaštiti okoliša, političkom sustavu i kulturi, poljoprivredi i pravosuđu.

Kako pokazuje dokument, koalicija Hrvatska raste slaže se s gotovo svim zahtjevima MOST-a, no upozorili su i kako su neke stvari već provedene. Ipak, postoje zahtjevi s kojima se SDP-ova koalicija ne slaže. Primjerice, iz MOST-a traže ukidanje mjesečnog izvještaja o nenaplaćenim potraživanjima, dok iz koalicije Hrvatska raste isti opravdavaju time što se na taj način vidi nelikvidnost koja može upozoriti poduzetnike da ne posluju s nelikvidnima.

Zoran Milanović obratio se pismom MOST-u. U njemu je naglasio uspjehe njegove vlade, dok je MOST-ovce opisao kao pristojne i kompetentne. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Koalicija predvođena SDP-om počistila nered kaosa i korupcije koje je ostavila prethodna vlast"

"Nakon pregovora i prezentiranja smjernica za reforme o kojima su predstavnici Koalicije Hrvatska raste posljednjih dana razgovarali s predstavnicima Mosta nezavisnih lista, u dokumentu na Vaš zahtjev dostavljamo pisano očitovanje na Vaše iznesene prijedloge, odnosno programske stavove Koalicije Hrvatska raste vezane uz iste.


Posljednje četiri godine Koalicija predvođena Socijaldemokratskom partijom Hrvatske provodila je odgovorne reforme, čuvala socijalni mir i počistila nered kaosa i korupcije koji je prethodna vlast ostavila iza sebe. Hrvatska danas raste. To je rezultat dosadašnjeg ciljanog i planskog rada naše Vlade i rezultati tog rada se jasno vide u brojkama. Prije nekoliko dana Državni zavod za statistiku objavio je rast BDP-a u trećem kvartalu od 2,8 %. Hrvatska raste i u svim segmentima koji su godinama bili marginalizirani te smo danas organiziranija i bolja država. Pred nama je još puno posla i zato je važno nastaviti u tom smjeru.

Želimo nastaviti služiti našim građanima i voditi Hrvatsku u pozitivnom smjeru rasta, reda i rada. Kao i stotine tisuća građana koji su nam ukazali povjerenje na izborima, ne želimo dopustiti povratak u kaos, krizu i nebrigu za građane. To je naša zajednička dužnost i obveza.

Već u izbornoj noći naglasio sam da s Mostom nezavisnih lista želimo i možemo partnerski surađivati te sam Vas pozvao da razgovaramo o budućnosti Hrvatske i o odgovornim reformama.

Smatram da su pregovori s predstavnicima Koalicije Hrvatska raste bili kvalitetni, a pregovarači Mosta nezavisnih lista s naše su strane našli pristojne i kompetentne pregovarače, odgovorne ljude koji stoje iza svojih riječi i koji su svjesni važnosti nastavka kvalitetnog rada te da ne smijemo dopustiti povratak na staro."

Ponovno pozvao Petrova da bude predsjednik Sabora

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju prijedlog da čelnik Mosta Božo Petrov postane predsjednik Sabora što je Petrov već jednom odbio kao promašenu ponudu fotelje.

Milanović je rekao da je SDP odgovorio na zahtjev Mosta da mu u pisanom obliku dostavi odgovore pristaje li na reforme o kojima se razgovaralo tijekom pregovora proteklih nekoliko dana.

"To je ono što je Most tražio. Mi smo tu, angažirajući najbolje što imamo, a to je stvarno najbolje u Hrvatskoj, odgovorili na to, dodali još nešto svoje. Nema nikakvih prepreka za suradnju...Ovo nije ponuda, jer nije licitacija, nego prijedlog da gospodin Petrov bude predsjednik Sabora. Naravno, ako on to neće mi ga nećemo predložiti, ali za prijedlog za predsjednika Sabora potrebna je trećina zastupnika", rekao je Milanović.

Petrov je Milanovićevu ponudu u petak odbio rekavši kako je Mostu najvažnije provesti reforme, a ne dobiti fotelje ocijenivši promašenom ponudu Milanovića da prihvati mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i podrži koaliciju Hrvatska raste u formiranju nove vlade.

Cijeli dokument SDP-ovog odgovora na predložene reforme MOST-a pogledajte u nastavku.

Programski Stavovi Koalicije Hrvatska Raste

Pročitajte više