SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita osuđen za požar na Građevinskom fakultetu

Foto: Državni centar 112

ROKO ANDRIČEVIĆ, izgledni kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita, prije tri godine pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu zbog izazivanja požara na splitskom Građevinskom fakultetu.

Koncem 2012. godine Andričević je nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. Na presudu se nije žalio te je postala pravomoćna 23. siječnja 2013. godine.

Vatrogasci spašavali ljude koji su od vatre pobjegli na krov fakulteta

Požar je izbio 30. prosinca 2010. godine u popodnevnim satima u kabinetu profesora Andričevića. Na teren je izašlo 15 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. S krova fakulteta spušteno je nekoliko osoba koje su spas od vatre potražile na krovu. Neki su završili i u bolnici zbog problema sa disanjem jer su se nagutali dima. Požar se rasplamsao nakon što su od topline popucala stakla na kabinetu.

Sa uvjetnom presudom za izazivanje požara, i to u roku kušnje, Andričević je obnašao dužnost zamjenika ministra znanosti Vedrana Mornara, a u Splitu je priskrbio negativnu reputaciju kao "kočničar" novog Zakona o sportu. Od upućenih doznajemo da je Mornar imao drugog čovjeka za mjesto svog zamjenika, no Andričević je imenovan na tu poziciju nakon intervencije splitskog gradonačelnika Ive Baldasara.

Istresao žar iz lule u košaru punu papira

Andričević je svojedobno bio dekan Građevinskog fakulteta i šest godina prorektor splitskog Sveučilišta za znanost i međunarodnu razmjenu. 2002. godine bio je pomoćnik ministra zaštite okoliša. 

Jučer je član predsjedništva SDP-a Branko Grčić potvrdio da je Andričević izgledan kandidat. Nahvalio ga je kao vrhunskog stručnjaka sa najboljim mogućim referencama. O požaru na fakultetu i presudi nije bilo riječi.

Andričević je proglašen krivim za izazivanje požara jer je istresao žar iz lule u košaru punu papira. Nije držao da bi se išta loše moglo dogoditi, no požar se rasplamsao i uništio cijeli kabinet sa opremom i inventarom. Štetu od 174 tisuće kuna dijelom je namirio sam, a ostatak je pokrilo osiguranje.

"O tome se pisalo tisuću puta", kazao nam je Andričević. Ne vidi da bi mu ta presuda mogla biti ikakva smetnja za kandidaturu.

Pročitajte više