SDP-ov Lalovac: Tržište kriptovaluta raste vrlo brzo, građani o tome malo znaju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Boris Lalovac (SDP) upozorio je u srijedu na brzi razvoj tržišta kriptovaluta, na činjenicu da hrvatski građani vrlo malo znaju o njemu i na potrebu da se to područje regulira.

I sam je, kaže, iznenađen procjenama da će mjenjačnice kriptovaluta do kraja godine prijeći 2.2 milijarde kuna, a da bi sljedeće godine to nadmašilo tržište kapitala, koje se vrlo precizno i strogo kontrolira.

Lalovac je u saboru pozdravio izmjene Zakona o tržištu kapitala, tumačeći da će sigurno doći do pomicanja štednje hrvatskih građana s novca koji drže na računima u bankama na tržište kapitala, odnosno na investicijske fondove, koji ostvaruju veće prinose.

Tržište kapitala daje veće prinose nego štednja. To je tržište raslo 14 posto, a prinosi na štednju građana su nula do jedan posto, kazao je Lalovac i istaknuo da su još veći prinosi na tržištu kriptovaluta, koje se vrlo brzo razvija, a još nije regulirano.

Zastupnik Bilek: Naše živote će odrediti trgovanje digitalnim valutama

I Vladimir Bilek (Klub manjina) suglasan je da će naše živote u idućim godinama odrediti trgovanje digitalnim valutama.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj naveo je da u Hrvatskoj trenutno posluje 26 pružatelja usluga investicijskih aktivnosti i šest investicijskih društava. Njihova ukupna imovina krajem prošle godine iznosila je 67.5 milijuna kuna, uz dobit od 2.7 milijuna.

Gledaju li se kreditne institucije, prije svega banke, to je 462 milijarde kuna imovine i dobit od 2.7 (milijardi), tu su i društva za osiguranje, s gotovo 48 milijardi kuna imovine i dobiti nešto manjom od 700 milijuna, naveo je Čuraj.

I dok ostali klubovi, kako vladajući tako i oporbeni, hvale izmjene Zakona o tržištu kapitala, koje su uglavnom vezane za daljnje usklađivanje s pravnom stečevinom EU, posebno u dijelu prenošenja Direktive o bonitetnom nadzoru nad investicijskim društvima, Katarina Peović (Klub HSS/RF) kaže da one neće imati bitnog utjecaja na društvenu većinu.

"U Hrvatskoj se malo ulaže"

Suglasna je s ocjenama da se u Hrvatskoj premalo ulaže, ističe da imamo stalni porast bogatstva na bankama, a nedovoljno ulaganje. "Usred korone bogatstvo na bankama povećano je za 11 milijardi kuna, bogati kod nas i inače malo ulažu, više akumuliraju", rekla je zastupnica, navodeći podatak da 1.7 posto najbogatijih drži u bankama 75 milijardi kuna.

Čuraj je ustvrdio da će zakonske izmjene doprinijeti razvoju tržišta kapitala, a posljedično i oporavku gospodarstva.

Pametnom politikom potrošnje, koju vlada nastavlja i u vrijeme krize, dobili smo dobre perspektive rasta, sigurno je da ćemo prenošenjem EU direktiva i uredbi doprinijeti razvoju tržišta kapitala, koji dovodi do oporavka gospodarstva, odgovorio je Ivanu Kirinu (HDZ).

Izmjenama Zakona o tržištu kapitala propisuje se jedinstveni inicijalni kapital investicijskih društava u ovisnosti o uslugama i aktivnostima koje obavljaju, ne predviđa se povećanje inicijalnog kapitala za društva koja trenutno posluju u Hrvatskoj.

Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dodjeljuju se sve ovlasti u provođenju bonitetnog nadzora investicijskih društava.

Pročitajte više