SDP-ovac Klarin zgrožen tribinom Darija Kordića: "To je uvreda za svakog normalnog čovjeka"

Foto: Hina

PREDSJEDNIKA SDP-a Šibensko-kninske županije Ivan Klarin zgrozio je izostanak reakcije na tribinu koju je Darijo Kordić održao u ponedjeljak popodne u crkvi sv. Leopolda šibenske župe u Njivicama.

"Zgrožen sam da nitko od šibenske znanstvene, kulturne i političke javnosti nije reagirao na to da osuđeni ratni zločinac drži moralna predavanja po šibenskim crkvama, čovjek koji je pravomoćno osuđen u Haagu za najteže ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i najgore povrede Ženevske konvencije. Kako je moguće da nam moralne prodike po Šibeniku drži čovjek kojemu je haški sud presudio jer je ubijao žene, starce i djecu u ratu s Bošnjacima? Ja to ne mogu vjerovati" rekao je Klarin za ŠibenikIN, naglasivši da je kao političar morao reagirati.

"Šutimo li o tome, znak je to da odobravamo ovakve gnjusne stvari, ali ja to ne mogu. Ne mogu se nikako pomiriti činjenicom da jedan od arhitekata zločina u Bosni drži predavanje u crkvi jer to je uvreda za svakog normalnog čovjeka i svakog vjernika. Ne ide mi u glavu da se to događa u tisućljetnom Šibeniku i to u godini kada se slavi 950. obljetnica prvog pisanog spomena tog slavnoga hrvatskog grada. Više me zabrinjava šutnja svih ostalih, nego njegovo nakaradno 'moralno' predavanje", zaključuje Ivan Klarin.

Kordić je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije 2004. godine osuđen zbog zločina u Ahmićima, gdje su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. počinili pokolj bošnjačkog stanovništva. Pobijeno je 116 Bošnjaka, među njima i 32 žene te 11 djece mlađe od 18 godina.

Kordić je u vrijeme počinjenja zločina obnašao visoku dužnost u političkoj strukturi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Haški suci su zaključili da je kao moćni regionalni političar planirao i poticao zločine, zbog čega je dobio 25 godina zatvora.

Nakon odslužene dvije trećine kazne pušten je, a na zagrebačkom aerodromu dočekalo ga je oko 500 ljudi, među kojima su bili brojni desno orijentirani političari i crkveni veledostojnici.

Pročitajte više