SDSS osudio oskvrnuće crkve sv. Petke

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) osudila je u današnjem priopćenju za javnost oskvrnuće vukovarske pravoslavne crkve sv. Petke čija je ulazna vrata prošloga tjedna nasilno otvorio nepoznati počinitelj.

"Nakon pokušaja, nažalost uspješnih, oskvrnjivanja pravoslavnih hramova u Dalmaciji, novi takav slučaj u Vukovaru bacio je ozbiljnu sjenu na daljnji razvoj međunacionalne tolerancije i zajedničkog života pripadnika vjerskih zajednica na istoku Hrvatske", kaže se u priopćenju.

Također se dodaje kako su "vrata svih vjerskih hramova u civiliziranom svijetu, pa tako i te crkve, otvorena svim dobronamjernim ljudima te ih nema potrebe nasilnički otvarati nogama".

Procjenjujući "činjenicu da iz crkve sv. Petke nije ništa otuđeno", u SDSS-u smatraju kako oskvrnuće crkve nije počinila "osoba ili osobe s kriminalnim dosjeom, već netko tko u svojoj zaslijepljenosti ne može otrpjeti nikakvu raznolikost makar se ona očitovala i u samo različitoj konfesiji".

SDSS u priopćenju poziva hrvatske državne institucije da, kako se navodi, "pronađu mehanizme zaustavljanja trenda fizičkih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine i oskvrnuća njihovih vjerskih hramova", a hrvatsku javnost da "ne ostane nijema na ovakva zlurada djela".

Glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Miroslav Janić za Hinu je rekao kako je nepoznata osoba ili više njih 25. studenoga u večernjim satima nasilno otvorilo vrata crkve sv. Petke u Vukovaru počinivši štetu u iznosu do 200 kuna.

(Hina) xzdra yln

Pročitajte više