Sedam mrtvih u urušavanju brazilskog stadiona na kojem se trebalo igrati Svjetsko prvenstvo

SEDAM nogometnih navijača smrtno je stradalo nakon što se dio betonskih tribina na stadionu niželigaškog kluba Bahia urušio zbog čega su žrtve pale s najvišeg reda tribina, s visine od 15 metara.

Nesretni su navijači pali u rupu koja se iznenada otvorila pod njihovim nogama dok su skakali po tribini slavivši remi protiv Vila Nove, kojom je Bahia osigurala mjesto u drugoj ligi. Policija je na početku priopćila da je stradalo osmero ljudi, ali vlada pokrajine Bahia kasnije je ustvrdila kako je sedam navijača smrtno stradalo, a još nekoliko ih je hospitalizirano s teškim tjelesnim ozljedama.

Nije jasno zašto je došlo do kolapsa, kazao je lokalnim medijima bahijski sekretar sporta Nilton Vasconcelos i dodao kako je stadion nedavno renoviran, ali nije se radilo na njegovom strukturalnom integritetu. Na stadionu je u trenutku nesreće bilo više od 60 000 ljudi, ali mnogi usred divljeg slavlja, zbog kojeg su brojni navijači pohrlili na teren, nisu ni shvatili da se tribina urušava.

Brazilsko udruženja inženjera i arhitekata Sinaeco nedavno je upozorilo kako je 56 godina star stadion Fonte Nova jedan od najlošijih u Brazilu, ali i usprkos tome, ovo bi zdanje sigurno bilo jedan od domaćina Svjetskog prvenstva 2014. Sinaeco je ustvrdio kako je stadion pred urušavanjem i tu tvrdnju popratio objavljivanjem fotografija potpornih greda koje su u vrlo lošem stanju.

Guverner Bahije Jacques Wagner naredio je da se stadion zatvori do daljnjeg, a u međuvremenu će vlasti provesti istragu o uzrocima nesreće.

P.V.

Pročitajte više