Sedamdeset tisuća ljudi na skupu potpore generalu Gotovini u Splitu

NA SPLITSKOJ Rivi u nedjelju od 9 sati počele su se okupljati skupine građana iz Splita te iz gotovo cijele Hrvatske i dijelova BiH na skupu potpore uhićenom generalu Anti Gotovini, koji je započeo oko 12 sati.

Skup potpore, pod nazivom "Istina, a ne laž", organizira kaštelanska HVIDR-a te braniteljske udruge s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Među prvima su na Rivu izašli splitski sjemeništarci, njih 80-ak, noseći hrvatske zastave i transparente: "Danas plačem ja, jer plače moja domovina, jer je uhićen Ante Gotovina", "Generale, uz tebe smo", "I nas je obranio heroj a ne zločinac" i dr.

Takođe je na splitsku Rivu već jutros došao predsjednik HSP-a Anto Đapić s nekolicinom svojih suradnika.

"Došao sam ovdje samo iz jednog razloga, dati potporu generalu Anti Gotovini i njegovoj obitelji. Želio bih postaviti pitanje svim okupljenima, a to pitanje glasi: Znamo li da je Hrvatska u krizi identiteta, znamo li kuda Hrvatska ide i znamo li da je danas uhićen Domovinski rat? Domovinski rat je zadnji štap za koji se držimo, no on je uhićen i mi ga moramo osloboditi." - kazao je Đapić novinarki Nove TV.

Pjevač Marko Perković Thompson također je prisustvovao skupu na splitskoj Rivi, ali je odbio nastupiti na pozornici.

"Danas nije dan za pjevanje, pjevat ću kad se Ante vrati kući." - kazao je Thompson.

Bez politiziranja i incidenata

Na splitskoj Rivi nazočio je i kompletan Generalski zbor, među kojima i umirovljeni general Ante Kotromanović.

"Ovaj skup uvelike podsjeća na skup potpore generalu Norcu, koji je održan 2001. godine. Samo tada je HDZ-u odgovaralo da se okupi što više ljudi, dok im danas ne odgovara." - kazao je Kotromanović.


Velika skupina stigla je i iz Gruda, noseći također transparente s domoljubnim porukama i porukama potpore generalu Gotovini te hrvatske zastave.

Nitko iz Vlade nije najavio svoj dolazak, a splitski gradonačelnik Puljić prilikom izlaska na pozornicu bio je izviždan.

Organizatori skupa i u nedjelju su ponovili da na skupu neće biti nikakvih provokativnih simbola.

Na skupu potpore zabranjeno je istupanje političara, a, kako je najavljeno, na njemu će govoriti umirovljeni hrvatski generali, odvjetnici generala Ante Gotovine, hrvatski branitelji i novinar Josip Jović.

Policija provodi mjere osiguranja skupa, a promet u središtu Splita zatvoren je od ranih jutarnjih sati. Autobusi koji pristižu u Split parkiraju se na Poljudu.

Pročitajte više