Sedam godina od ostavke Ive Sanadera: Prisjetimo se suđenja i obrata koji prate bivšeg premijera

Foto: FAH

"ZBOG osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke", izjavio je na današnji dan prije sedam godina tadašnji premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader.

Štošta se otad dogodilo u Hrvatskoj i njegovoj bivšoj stranci. Hrvatska je punopravna članica Europske unije, dobili smo predsjednicu, ondašnja predsjednica HDZ-a više nije ni u stranci, a čovjek koji ju je izbacio iz stranke više nije na čelu HDZ-a. Imali smo najkraću vladu u povijesti koju je rušila stranka što ju je i dovela na vlast. Ono što se nije promijenilo je tvrdnja Ive Sanadera da je on potpuno nevin za sve što se mu se stavlja na teret.

A stavlja mu se puno toga na teret; od crnih fondova i izvlačenja novca iz proračuna do ratnog profiterstva.

Podsjetimo, 9. prosinca 2010. godine DORH traži ukidanje imuniteta Sanaderu kako bi pokrenuli postupak u aferi Fimi Media. Sanader je optužen da je naredio ministrima sklapanje unosnih poslova s tvrtkom Nevenke Jurak, a Jurak bi Sanaderu isplatila proviziju od tih poslova.

Sada samo nezavisni saborski zastupnik, Sanader bježi u Austriju. Sabor mu ukida imunitet, DORH izdaje tjeralicu zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te udruživanja zbog činjenja kaznenih djela. Iz Austrije je Sanader pokušao pobjeći u SAD, ali nije mogao kupiti zrakoplovnu kartu zbog već izdane tjeralice. Na povratku iz Njemačke, gdje je pokušao kupiti kartu za Washington, uhićuje ga austrijska policija.

Pomalo poetski, Sanaderu je skinut imunitet na Dan borbe protiv korupcije.

Uhićenjem tek počinje trakavica oko izručenja. Austrijskom pravosuđu trebalo je čak sedam mjeseci da odobri njegovo izručenje, a sud je stalno produžavao pritvor Sanaderu zbog opravdanog straha od bijega.

Dok Sanader čuči u austrijskom zatvoru, DORH širi istragu na slučaj Hypo banke. Bivši premijer optužen je da je 1994. i 1995. godine zlouporabio poziciju pomoćnika ministra vanjskih poslova kako bi dobio proviziju od 7 milijuna austrijskih šilinga od Hypo banke za ugovaranje kredita Hrvatskoj u iznosu od 140 milijuna šilinga.

U lipnju 2010. godine, nedugo nakon što je vraćen u Hrvatsku, Sanaderu dolazi i treća istraga. Ovoga puta DORH sumnja da je Sanader uzeo 10 milijuna eura mita od šefa MOL-a Zsolta Hernadiya kako bi vlada predala upravljanje Inom MOL-u.

Ivan Turudić 20. studenog 2012. godine proglasio je Sanadera krivim u slučaju Hypo, za što je dobio 3 godine i šest mjeseci zatvora, te slučaju Ina-MOL za što je Sanader dobio sedam godina i šest mjeseci. Turudić je presudio jedinstvenu zatvorsku kaznu od deset godina, ali i ta je kazna kasnije smanjena.

Početkom 2014. godine Sander je proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnog proračuna preko Fimi medije i osuđen je na kaznu od devet godina zatvora. U istoj presudi sutkinje Ivane Čalić, HDZ-u je odrezana kazna od čak 30 milijuna kuna, što je prvi put u povijesti da je osuđena neka politička stranka.

Nakon godina žalbi, Ustavni sud Republike Hrvatske ukino je presude u slučajevima Hypo i Ina-Mol, a Vrhovni sud ukinuo je pravomoćnu presudu u aferi Fimi media.

Nakon uplaćene jamčevine od 12,4 milijuna kuna, točnije nakon zabilježbe Suda na nakretnine u toj vrijednosti, bivši premijer napustio je Remetinec i brani se sa slobode. Suđenja se ponavljaju, a krunski svjedok na suđenju zbog Fimi medije Mladen Barišić promijenio je iskaz i postoji realna mogućnost da će novo suđenje donijeti drukčije zaključke nego ono dovršeno prije četiri godine.

Bivšem premijeru još uvijek se sudi zbog afere Planinska u kojem ga se tereti da je dobio 17 milijuna kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja otkupilo zgradu Planinskoj ulici u Zagrebu od Stjepana Fiolića, bivšeg saborskog zastupnika Hrvatske demokratske zajednice.

Pročitajte više