Sedmero Srba optuženo za genocid u BiH. Odveli zarobljenike iz logora i ubili ih

Screenshot: Youtube

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za sudjelovanje u počinjenju genocida nad Bošnjacima u istočnoj Bosni 1995. godine. Kako se navodi u današnjem priopćenju tužiteljstva, optuženi su Ratko Vujović (56), Ljubomir Vlačić (66), Vitomir Pepić (70), Milovan Ognjenović (71), Goran Višković (69), Željko Dupljanin (48) i Vlastimir Golijanin (49).

Svi su tijekom rata u BiH bili pripadnici vojne policije tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, a ta je postrojba bila izravno uključena u napad na Srebrenicu i progone te masovna ubojstva zatočenih Bošnjaka. Na području mjesta Šekovići i Vlasenica zarobili su veću skupinu Bošnjaka koji su se iz Srebrenice pokušali probiti na teritorij pod nadzorom Armije BiH nakon što je enklavu pod zaštitom UN-a okupirala vojska bosanskih Srba.

Tužiteljstvo će pozvati oko 130 svjedoka

Nakon zatočenja u logoru Sušica kod Vlasenice zarobljenike su odveli na tri različite lokacije i tamo ih strijeljali, a prema navodima iz optužnice tako je ubijeno najmanje 65 osoba, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica nakon rata.

"Optuženi se terete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida", stoji u optužnici koja je podignuta uz suradnju s mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednikom Haaškog tribunala koji je u ovom slučaju prikupio brojne dokaze.

Navode optužnice tužiteljstvo planira dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima 10 svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Pročitajte više