Sedmorica Srba optužena za ratne zločine u Bosni, među žrtvama i 11 djece

Foto: FaH

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu za ratni zločin protiv sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koji su optuženi za ubojstvo više od pedeset osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i jedanaestoro djece.

Optuženi su Radomir Pantić (52), Blagoje Vojvodić (54), Branko Jolović (59), Milomir Milošević (55), Nenad Vukotić (56), Nikola Lošić (51) i Čedo Bogičević (45)

Svi su bili pripadnici vojske bosanskih Srba, a u proljeće 1992. godine sudjelovali su u kampanji entičkog čišćenja u istočnoj Bosni i u zločinu počinjenom u selu Zaklopača, u općini Milići, nedaleko Srebrenice.

To selo napadnuto je 16. svibnja 1992. i pritom je ubijeno najmanje 57 mještana. Svi su bili civili, a u napadu su pojedinačno i u manjim skupinama redom likvidirani i starci, žene i djeca.

Kako je utvrđeno naknadnom istragom ubijeno je jedanaestoro djece starosti od četiri do dvanaest godina.

Sedmoricu optuženika optužnica tereti da su izravno sudjelovali u tim ubojstvima.

Za žrtvama ubijenim u Zaklopači tragalo se duže od deset godina, a masovna grobnica u kojoj je bila skrivena većina tijela pronađena je tek 2004. godine.

Tamo su pronađeni posmrtni ostaci ukupno 54 žrtve, no pretpostavlja se da je ubijenih bilo još, a za dokazima o drugim ubijenima još se traga.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je ovo jedan od najtežih slučajeva ratnih zločina počinjenih u istočnoj Bosni što je zahtijevalo dugotrajnu i složenu istragu jer je većina potencijalnih svjedoka napustila BiH i nikada se nije vratila u zemlju.

Na suđenju koje se očekuje tužiteljstvo kani izvesti 110 svjedoka optužnice te više od tisuću materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pročitajte više