"Sedmorica uskogrudnih": HUS osudio saborske "umirovljenike na jedan dan"

HRVATSKA udruga sindikata osudila je postupak sedmero zastupnika Sabora koji su se "umirovili na jedan dan" samo kako bi imali mogućnost koristiti beneficije zastupničke mirovine čije ukidanje najavljuje nova Vlada.

"Sedmero veličanstvenih" koji su otišli u mirovinu na jedan dan i potom je zamrznuli kako bi se vratili u Sabor su HDZ-ovci Vladimir Šeks, Ana Lovrin, Ivanka Roksandić, Stjepan Milinković, HDSSB-ovac Boro Grubišić te manjinci Furio Radin i Denes Šoja. HUS je osudio njihov postupak kojim su se pridružili "sve većem broju onih koji uživaju neopravdano veća prava od običnih građana".

"To govori o njihovim ljudskim kvalitetama"

"U ozračju izglednog ukidanja povlaštenih dužnosničkih mirovina, što smo kao udruga sa prikupljenih 300 000 potpisa inicirali još potkraj 2005. godine, ovakav potez izabranika i predstavnika građana govori o ljudskim kvalitetama dotičnih,  njihovom osjećaju pripadnosti narodu kojeg predstavljaju te njihovoj zauzetosti za opće dobro i opće interese", pišu u priopćenju iz HUS-a te dodaju kako činjenica što svojim potezom ne krše zakon ne umanjuje nemoralnost takvog djela, "jer ovo nije prvi slučaj u kojem hrvatski zakoni osujećuju ostvarenje zajedničkih interesa građana".

"I privatizacija i pretvorba provedene su uglavnom u skladu s tada važećim zakonima, što nije spriječilo nastupanje njihovih pogubnih posljedica, gubitka industrije i nebrojenih proizvodnih radnih mjesta. Zaključno, u potezu 'sedmorice uskogrudnih' oslikavaju se temeljni problemi društvenog uređenja u kojem privatni interesi uvijek nadvladaju opći interes društva", zaključuju iz HUS-a.

Podsjetimo, Vladimir Šeks je jučer kazao da bi ukidanje zastupničkih mirovina ugrozilo njegov status te da smatra kako "umirovljenjem na jedan dan" nije učinio ništa neprirodno i nemoralno.

Pročitajte više