Šef agencije EU za obranu: Amerika nas neće moći uvijek štititi, moramo se naoružati

Foto: EPA

EUROPSKA unija trebala bi zajednički krenuti u nabavu oružja kako bi obnovila zalihe zbog naoružavanja Ukrajine, rekao je danas šef Europske obrambene agencije Jiri Sedivy, upozorivši da Sjedinjene Države možda neće uvijek moći zaštititi Europu od prijetnji.

"Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine demonstrirao je nedostatke naših obrambenih kapaciteta", rekao je Sedivy, čelnik Europske obrambene agencije, tijela EU koje pomaže vladama članicama Unije da razviju svoje vojne kapacitete.

Ustvrdio je kako je agencija u pregovorima s europskim proizvođačima oružja o jačanju proizvodnje, baš kao i s članicama EU koje razmatraju zajedničku nabavu vojne opreme i streljiva.

"Moramo biti sposobni zaštititi svoje građane"

"Ono što je važno da budemo sposobni, kao Europska unija, omogućiti kredibilnu razinu zaštite našim građanima", rekao je u razgovoru za Reuters te ponovio poziv članicama EU da poslušaju savjet SAD-a i ulože u obranu.

"SAD će neupitno biti zaokupljen Azijom i pacifičkim područjem te neće moći pružiti neke osnovne usluge poput strateških zračnih mostova, zrakoplova za izviđanje, preciznih navođenih raketa i protuzračne obrane", rekao je Sedivy.

Pročitajte više