Šef američke diplomacije: Ako Kina pošalje smrtonosnu pomoć Rusima, nećemo oklijevati

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken je najavio kako Washington neće oklijevati u nametanju sankcija kineskim tvrtkama i pojedincima ako Peking pruži smrtonosnu pomoć ruskim vojnicima koji ratuju u Ukrajini. Blinken je tijekom sastanka u kazahstanskoj prijestolnici Astani rekao da bi si Peking kršenjem američkih sankcija Rusiji samo stvorio probleme u odnosima s drugim zemljama. 

"Pazili smo na to od prvog dana, a razlog zbog kojeg sam to pokrenuo ne samo s Wang Yi prošlog tjedna već i javno, zajedno s drugim kolegama u administraciji, jest zabrinutost da na temelju informacija koje imamo Kina razmatra prelazak s nesmrtonosne potpore koju su neke od njezinih tvrtki pružale na smrtonosnu materijalnu potporu ruskim ratnim naporima u Ukrajini", istaknuo je.

"Nećemo oklijevati" 

"Ono što mogu podijeliti s vama jest da smo Kinu vrlo jasno upozorili na implikacije i posljedice pružanja takve potpore. Nećemo oklijevati, na primjer, ciljati na kineske tvrtke ili pojedince koji krše naše sankcije ili na neki drugi način sudjeluju u podržavanju ruskih ratnih napora", dodao je. 

Blinken je kazao da Washington izdaje licence kako bi tvrtkama dao vremena da prekinu odnose s ruskim tvrtkama koje su sankcionirane u pokušaju Zapada da izvrši pritisak na Moskvu da prekine rat. Blinkenov posjet glavnim gradovima Kazahstana i Uzbekistana njegov je prvi posjet regiji otkako je šef diplomacije Bidenove administracije.

Pročitajte više