Šef Applea ove će godine dobiti 40% manju plaću. I dalje je ogromna

Foto: EPA

IZVRŠNOM direktoru Applea Timu Cooku ove će godine godišnja plaća biti smanjena za više od 40 posto. Iz Applea kažu da je Cook sam zatražio smanjenje nakon kritika dioničara.

Appleov odbor za naknade dodijelio mu je ukupnu "ciljanu naknadu" od 49 milijuna dolara za 2023. godinu, piše BBC.

"Odbor za kompenzacije uravnotežio je povratne informacije dioničara, iznimnu izvedbu Applea i preporuku gospodina Cooka da prilagodi svoju naknadu u svjetlu primljenih povratnih informacija", objavio je Apple u podnesku američkom nadzornom tijelu za financije.

Najveća razlika je u dionicama

Ovim potezom osnovna će godišnja plaća Tima Cooka ostati 3 milijuna dolara, a bonus će iznositi do 6 milijuna dolara. Najveća razlika je u broju dionica koje će dobiti.

Prošle godine tvrtka mu je dodijelila dionice u iznosu od 75 milijuna dolara, od čega se polovica temeljila na Appleovom uspjehu na burzi. Ove godine može dobiti do 40 milijuna dolara, pri čemu tri četvrtine ovisi o rezultatima dionica.

Njegova ukupna plaća prošle godine je nadmašila planirani iznos od 84 milijuna dolara i u stvarnosti je iznosila 99.4 milijuna dolara. Ta brojka uključuje 630.600 dolara troškova osobnog osiguranja i 712.500 dolara za korištenje privatnog zrakoplova.

Bogatstvo od 1.7 milijardi dolara

Pod vodstvom Cooka Apple je postao prva kompanija koja je dosegla tržišnu vrijednost od 3 bilijuna dolara prije nego što je pala na oko 2.1 bilijun dolara tijekom burne godine za tehnološku industriju.

Osobno bogatstvo 62-godišnjaka iznosi oko 1.7 milijardi dolara, prema časopisu Forbes. Cook je obećao do kraja života pokloniti cijelo svoje bogatstvo.

Cookova plaća je 1447 puta veća od plaće prosječnog zaposlenika Applea.

Pročitajte više