Šef Ceha ugostitelja, koji kaže da nije ugodno vidjeti zamotane strance, dao ostavku

Foto: FaH/Shutter

PREDSJEDNIK Ceha ugostitelja Franz Letica je tijekom kongresa Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), komentirajući nedostatak radnika u Hrvatskoj i velik broj Hrvata na radu u inozemstvu, izjavio da je činjenica kako "svima nama nije ugodno vidjeti zamotane strance na ulici".

"Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama da nije ugodno vidjeti ni ljude koji su zamotani, drugih kultura. Nije", kazao je Letica na Kongresu. 

Podnio ostavku

Sada je podnio ostavku. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore poslao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Ovim putem obavještavamo da je Franz Letica podnio ostavku na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore uslijed nespretne izjave o stranim radnicima koju je uputio ovoga tjedna na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika.

'Bez sumnje, moj nedavni komentar nije odražavao ni moje osobne stavove niti stavove Ceha kojeg sam imao čast predstavljati. To nije bila namjera, niti bi trebalo biti opravdanje. 

Svjestan sam da je takva nespretno izrečena izjava neoprostiva, posebice u svjetlu važnosti poštovanja svih ljudi, bez obzira na porijeklo, kulturu ili uvjerenja. Ovakvi incidenti ne smiju biti umanjena ili zanemarena stvar. Oni imaju potencijal nanijeti štetu ne samo meni osobno, već i ugledu našeg Ceha i Hrvatske obrtničke komore. 

Stoga, ali s potpunim osjećajem odgovornosti prema svima vama i prema vrijednostima koje zastupam, donosim odluku o ostavci na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a', istaknuo je Franz Letica pri obrazloženju svoje ostavke.

Zahvaljujemo gospodinu Letici na predanom angažmanu u zastupanju interesa ugostitelja i turističkih djelatnika. Još jednom napominjemo kako normalno funkcioniranje hrvatskog obrtništva uvelike ovisi o inozemnoj radnoj snazi te da su u Hrvatsku dobrodošli svi pojedinci koji mogu pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, a na svima nama je da stvorimo sustav koji će svakom pojedincu omogućiti bržu integraciju u društvo i poslovni sustav.

Ističemo da se Hrvatska obrtnička komora protivi svakoj diskriminaciji na temelju roda, spola, etničkog porijekla te religijskog opredjeljenja", stoji u priopćenju.

Pročitajte više