Šef Ceha ugostitelja: Nije ugodno na ulici vidjeti ljude koji su zamotani

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) uputio je danas sa svoga kongresa zahtjeve vladi, među kojima su izjednačavanje snižene stope PDV-a za cijeli sektor te nastavak provedbe programa konkurentnosti. HOK-ov ugostiteljski ceh traži izjednačavanje stope PDV-a od 13 posto u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo.

Smatraju da u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta treba nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava "Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma", s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi tako da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata, kažu u HOK-u.

Traže mogućnost fleksibilnijeg zapošljavanja u frekventnijim razdobljima

Zalažu se i da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl.), u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru.

Neophodno je propisati i provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan, smatraju u HOK-u. Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, traže ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. 

Traže i da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu. Smatraju da treba prilagoditi radno i porezno zakonodavstvo, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radnika u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.

"Nije ugodno na ulici vidjeti ljude koji su zamotani"

Traže prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održan je jučer i danas u Tuhelju. U fokusu mu je bio nedostatak radne snage, kao jedan od gorućih problema sektora. 

Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica ranije tijekom kongresa izjavio je da je nužno u Hrvatsku vratiti hrvatskog radnika, što će se postići isključivo podizanjem plaća. Pritom je istaknuo da do toga može doći smanjenjem doprinosa ili smanjivanjem PDV-a na 13 posto.

"To je jedan od bazena iz kojeg bismo mogli podići te plaće, kako bismo vratili sve naše građane u Hrvatsku. Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura. Nije", naveo je Letica.

Pročitajte više