Šef Ceha ugostitelja: Nije ugodno na ulici vidjeti ljude koji su zamotani

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) uputio je danas sa svoga kongresa zahtjeve vladi, među kojima su izjednačavanje snižene stope PDV-a za cijeli sektor te nastavak provedbe programa konkurentnosti. HOK-ov ugostiteljski ceh traži izjednačavanje stope PDV-a od 13 posto u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo.

Smatraju da u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta treba nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava "Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma", s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Program je nužno prilagoditi tako da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata, kažu u HOK-u.

Traže mogućnost fleksibilnijeg zapošljavanja u frekventnijim razdobljima

Zalažu se i da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl.), u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru.

Neophodno je propisati i provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan, smatraju u HOK-u. Radi ulaganja u radnu snagu u ugostiteljstvu, traže ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo. 

Traže i da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu. Smatraju da treba prilagoditi radno i porezno zakonodavstvo, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radnika u frekventnim razdobljima poslovanja (npr. rad vikendom, svadbe, karmine i sl.), po uzoru na rješenja iz drugih sektora.

"Nije ugodno na ulici vidjeti ljude koji su zamotani"

Traže prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održan je jučer i danas u Tuhelju. U fokusu mu je bio nedostatak radne snage, kao jedan od gorućih problema sektora. 

Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica ranije tijekom kongresa izjavio je da je nužno u Hrvatsku vratiti hrvatskog radnika, što će se postići isključivo podizanjem plaća. Pritom je istaknuo da do toga može doći smanjenjem doprinosa ili smanjivanjem PDV-a na 13 posto.

"To je jedan od bazena iz kojeg bismo mogli podići te plaće, kako bismo vratili sve naše građane u Hrvatsku. Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura. Nije", naveo je Letica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.