Šef CIA-e: Xi je uznemiren neuspjehom Rusije, rat ga je otrijeznio

Foto: EPA

RAVNATELJ Središnje obavještajne agencije SAD-a William Burns rekao je da se ambicije kineskog predsjednika Xi Jinpinga prema Tajvanu ne smiju podcjenjivati unatoč tome što ga je vjerojatno otrijeznio učinak ruske vojske u Ukrajini. Burns je rekao da Sjedinjene Države znaju "kao obavještajnu stvar" da je Xi naredio svojoj vojsci da bude spremna izvršiti invaziju na Tajvan do 2027.

"To ne znači da je odlučio izvršiti invaziju 2027. ili bilo koje druge godine, ali to je podsjetnik na ozbiljnost njegovog fokusa i njegove ambicije", rekao je Burns na događaju na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. "Naša procjena u CIA-i je da ne treba podcijeniti ambicije predsjednika Xija u pogledu Tajvana", rekao je, dodajući da je kineski čelnik vjerojatno "iznenađen i uznemiren" i pokušava izvući lekcije iz "vrlo lošeg učinka" ruske vojske i njezinih sustava naoružanja u Ukrajini.

Rusija i Kina potpisale su partnerstvo "bez ograničenja" prošle veljače malo prije nego što su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu, a njihove su gospodarske veze cvjetale dok su se veze Rusije sa Zapadom smanjivale. Ruska invazija potaknula je zabrinutost na Zapadu da će Kina možda napraviti sličan potez na Tajvanu, demokratskom otoku za koji Peking kaže da je njegov teritorij.

Kina nije osudila Rusiju

Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine, ali je pazila da ne pruži izravnu materijalnu potporu koja bi mogla izazvati zapadne sankcije poput onih nametnutih Moskvi. "Mislim da je pogrešno podcjenjivati uzajamnu predanost tom partnerstvu, ali to nije prijateljstvo potpuno bez granica", rekao je Burns.

Dok je Burns govorio, od američkih dužnosnika stigla je vijest da je navodno kineski špijunski balon letio iznad Sjedinjenih Država nekoliko dana i da su visoki američki dužnosnici savjetovali predsjedniku Joeu Bidenu da ga ne obara iz straha da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju. Burn nije spomenuo tu epizodu, ali je Kinu nazvao "najvećim geopolitičkim izazovom" s kojim se trenutno suočavaju Sjedinjene Države.

"Natjecanje s Kinom je jedinstveno u svom opsegu i odvija se u gotovo svim domenama, ne samo vojnim i ideološkim, već i ekonomskim, tehnološkim, sve od kibernetičkog prostora do samog svemira. To je globalno natjecanje na načine koji bi mogli biti još intenzivniji nego što je bilo natjecanje sa Sovjetima", rekao je.

Burns je rekao da će sljedećih šest mjeseci biti "kritični" za Ukrajinu, gdje Moskva posljednjih tjedana ostvaruje sve veće dobitke. Također je rekao da je iranska vlada sve više uznemirena poslovima unutar zemlje, navodeći hrabrost, kako je rekao, "sitih" iranskih žena.

Pročitajte više