Šef civilne zaštite: Bit će puno brzih, ekstremnih nevremena. Treba se pripremiti

Foto: DalmacijaDanas, HRT

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut gostovao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku te rekao da se sustav vrlo uspješno nosi s rizicima s kojima je suočen, a govoreći o klimatskim promjenama rekao je da je budućnost izazovna.

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite RH, na Jarunu je danas organizirana manifestacija "Zajedno za otporniji Zagreb". Spašavanje iz jezera, pružanje prve pomoći, vozila i oprema privukli su najmlađe, a odraslima je još jednom upućen poziv da se pridruže volonterskim postrojbama.

Trut je istaknuo da se u zadnjih nekoliko godina sustav suočava s mnogim rizicima, kao što su potresi, poplave i požari.

"Mogu s punom odgovornošću reći da se sustav s njima vrlo uspješno nosi", poručio je Trut.

"Možemo se nositi sa svim rizicima"

Rekao je da sustav ima dobro obučene temeljne operativne snage.

"Danas smo došli na jednu zaista vidljivu razinu i opremljenosti i sposobnosti kojima se možemo i dalje nositi sa svim ovim globalnim rizicima koji su uzrokovani klimatskim promjenama, ali isto tako svim onim rizicima koji su oko nas", rekao je Trut.

Govoreći o klimatskim promjenama, Trut je rekao da je budućnost izazovna.

"Globalno se sve mijenja, bit će puno ovakvih nevremena, puno brzih, ekstremnih manifestacija nevremena za koje se trebamo pripremiti", rekao je Trut za Dnevnik HRT-a, ističući važnost gradnje objekata koji mogu izdržati vjetrove i čišćenja kanala kako bi voda mogla otjecati.

Pročitajte više