Što se dogodilo otkad smo otkrili da je šef bolnice cijepio rodbinu iz BiH? Baš ništa

Marijo Bekić, Vili Beroš i župan Nikola Dobroslavić koji ima ovlasti smijeniti Bekića, ali to ne čini Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

PROŠLA su dva mjeseca otkako smo otkrili da je ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić preko veze cijepio sebi bliske osobe iz vrha dubrovačko-neretvanske policije, određene svećenike, svakojake poznanike, ali i svog punca i punicu iz Posušja u Bosni i Hercegovini koji mu redovno dolaze, kako je rekao, čuvati djecu u Dubrovnik. 

Smjena se nije dogodila. 

Iako su je mnogi predviđali, a Ministarstvo zdravstva davalo natruhe da bi moglo doći barem do kakve sitne sankcije, Bekić je i dalje u svom lijepom uredu.

Obratili smo se zato Ministarstvu da vidimo jesu li išta radili u zadnje vrijeme po ovom pitanju.

Ministarstvo obavilo nadzor i to je to

Izgleda da nisu.

"Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je zdravstveno-inspekcijski nadzor provođenja cijepljenja u  Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Općoj bolnici Dubrovnik. Tom prilikom utvrđena su odstupanja od Plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv Covid-19 te je predmet ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori 3. ožujka 2021. godine", napisali su iz Ministarstva Vilija Beroša. 

Iz Liječničke komore su nam kazali da je predmet dan Povjerenstvu za etiku, a ono se sastaje jednom mjesečno.

"Zadnja sjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju održala se 19. ožujka 2021., a sljedeća će se održati 16. travnja 2021. godine", najavili su. 

Što god da Hrvatska liječnička komora odlučila, teško da će ozbiljno utjecati na Marija Bekića. 

Njega može eventualno otpustiti Županija dubrovačko-neretvanska koja je osnivač bolnice. 

"Što se tiče smjene ravnatelja OB-a Dubrovnik, imenovanje i razrješenje ravnatelja te bolnice je, kao i u slučaju drugih bolnica, ovlast osnivača bolnice, tj. Upravnog vijeća bolnice koje predstavlja osnivača. Osnivač OB-a Dubrovnik je Dubrovačko-neretvanska županija pa vas molimo da se obratite njima s tim dijelom pitanja", kazali su iz HLK-a. 

Bekić je u Upravnom odboru HDZ-a, ali i predsjednik županijskog ogranka

Kontaktirali smo zato HDZ-ova župana Nikolu Dobroslavića. Pozivima, porukama i mailovima. Pokušali smo ga dobiti i ranije, kad se cijela ova priča zahuktala, ali ni tad se nije javljao. 

Tko je ustvari čovjek koji ima moć smijeniti Bekića, ali to ne želi učiniti? 72-godišnjem Dobroslaviću ovo je treći mandat, odnosno dvanaesta godina da upravlja Županijom, a na predstojećim izborima četvrti put će ući u utrku. Političku karijeru počeo je kao načelnik općine Dubrovačko primorje. 

O Mariju Bekiću ne izjašnjava se često. Tek tu i tamo fotografira se s njim kad dodjeljuje novac Općoj bolnici Dubrovnik. A Bekić je ujedno predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Akademske zajednice dr. Ante Starčević. Izabran je jednoglasno. 

Član je i Središnjeg odbora HDZ-a. Ni oni nisu osudili njegove postupke.  

Župan Nikola Dobroslavić i prije je štitio stranačkog kolegu 

Na predzadnju šokantnu priču koja je iz dubrovačke bolnice izašla, a to je ona o pacijentu koji je četiri dana ležao mrtav a da se nitko nije sjetio javiti rodbini, župan Dobroslavić pred mikrofonima je iskoristio džoker-kartu "neka institucije rade svoj posao". 

"Riječ je zaista o tragičnom događaju. Pridružujem se isprikama članovima obitelji. Zaista je nedopustivo da se dogodi takav propust (...) Ministarstvo već poduzima neke korake, bolničko povjerenstvo utvrdilo je kako je do ovog nesretnog događaja došlo. Nakon što doznamo sve činjenice od stručnih, nadležnih službi, vidjet ćemo sve", poručio je župan za lokalne medije na pitanje hoće li smijeniti Bekića. 

Ukratko, HDZ je iznad Bekića na lokalnoj i županijskoj razini, HDZ vodi Ministarstvo zdravstva, HDZ vodi državu, a ravnatelj dubrovačke bolnice ostaje netaknut što god da napravio.

Pročitajte više