Šef dubrovačke policije 22 puta je prijavljivan Unutarnjoj kontroli MUP-a. I nikome ništa.

Foto: Fah, Index

NAČELNIK Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Tonči Radibratović, o čijem je divljanju službenom Škodom pisao Index, baš kao i o neprimjerenom tretmanu interventnih policajaca u njegovoj PU, tijekom svojeg dosadašnjeg načelničkog mandata čak 22 puta je prijavljen Službi za unutarnju kontrolu MUP-a.

> POGLEDAJTE SNIMKU Policijski načelnik autom divlja po cesti, MUP u tome ne vidi prekršaj

> SVJEDOČANSTVA POLICAJACA "Zapovjednik nas tjera da nosimo drva i idemo mu 200 kilometara po vino"

Ista je služba tijekom svibnja prošle godine utvrdila "nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza i neizvršavanje istih". No, Radibratoviću se nije dogodilo ništa, a protiv njega nikad nije ni pokrenut disciplinski postupak jer ga je od toga zaštitio status sindikalnog povjerenika, koji je prigodno aktivirao. I o tome smo također pisali - Radibratović je, naime, naglo postao zainteresiran za sindikalni angažman kad mu je postalo jasno da mu slijedi disciplinski postupak.

Sindikat policije Hrvatske omogućio mu je da se aktivira kao jedini načelnik neke policijske uprave s takvom idejom, a pravima radnika načelnik se mukotrpno bavio sve do početka osmog mjeseca ove godine, kad je razriješen i kad je u njegovom predmetu nastupila zastara.

Odgovorili nakon mjesec dana

Naime, svi ovi podaci proizlaze iz odgovora koje smo dobili iz MUP-a, i to točno mjesec dana nakon što smo im poslali pitanja.

"Postupajući po pritužbama iznijetih protiv načelnika Tončija Radibratovića tijekom svibnja 2016. godine, Služba za unutarnju kontrolu utvrdila je nepravilnost opisanu kao 'neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza'. O utvrđenom je obaviješteno Ravnateljstvo policije, odnosno Kabinet ministra radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti. Međutim, zbog njegovog statusa sindikalnog povjerenika i poštivanja procedure provođenja postupka dobivanja zamjenske suglasnosti za pokretanje disciplinskog postupka (što ste i iznijeli u svom članku objavljenom na portalu 14. kolovoza 2017.), nije bilo više moguće pokrenuti disciplinski postupak jer je od dana saznanja za počinjenu povredu i počinitelja proteklo više od godinu dana, odnosno nastupila je zastara pokretanja disciplinskog postupka."

Unutarnjoj kontroli prijavljivana je i Radibratovićeva desna ruka, zapovjednik tamošnje Interventne, Ivica Petković, ali samo triput. No, u njegovom slučaju Unutarnja kontrola nije pronašla nikakvih nepravilnosti, odnosno navodi policajaca koji su teglili drva i vozikali se po butelje tijekom radnog vremena i na trošak poreznih obveznika ocijenjeni su nedovoljnima za ikakva daljnja postupanja. 

"Služba za unutarnju kontrolu zaprimila je anonimni podnesak te nakon provjere iznijetih navoda i razgovora s uključenima utvrdila kako su navodi u odnosu na taj konkretan podnesak (obavljanje poslova koji nisu u opisu radnog mjesta) neutemeljeni", odgovaraju iz MUP-a na pitanje o situaciji u Interventnoj.

Da stvar bude zanimljivija, upravo je Radibratović, tvrde upućeni u Dubrovniku, najizgledniji kandidat za poziciju načelnika u svojoj policijskoj upravi, odnosno priprema se teren za još jedan njegov mandat. Vjetar u leđa daju mu lokalni mediji koji danima bombardiraju javnost tekstovima o uspješnoj načelničkoj karijeri Radibratovića i pozivajući se na statistike po kojima je Dubrovnik vjerojatno najsigurniji grad u ovom dijelu svemira.

Osim lokalnih medija, Radibratoviću u prilog ide i političko zaleđe koje je, tvrde upućeni, pronašao u HDZ-ovom Branku Bačiću koji navodno ne prestaje lobirati da njegov kandidat dobije još jedan mandat, bez obzira na sve pritužbe na njegov rad, kojih, ruku na srce, nema malo.

Vezano uz ovu temu, iz MUP-a još poručuju i da "svaki građanin ima pravo podnijeti pritužbu na rad policijskih službenika" te kako je interes MUP-a "sve iznijete navode ispitati te utvrđene nepravilnosti sankcionirati". Pitanje je koliko takav apel uvjerljivim mogu doživjeti dubrovački policajci koji godinama upiru prstom u nepravilnosti u svojoj policijskoj upravi. 

Pročitajte više