Šef EU diplomacije upozorio Srbiju

Foto: EPA

Održavanje bliskih veza s režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno s težnjama za članstvom u EU, upozorio je danas u Luxembourgu visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Ulazak u EU strateški je izbor država zapadnog Balkana i održavanje bliskih veza s Putinovim režimom nije kompatibilno s izgradnjom zajedničke budućnosti unutar Europske unije", rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU.

Najavljeno smanjenje kontakata s Gruzijom

Tijekom radnog ručka sastanku europskih ministara pridružili su se njihovi kolege sa zapadnog Balkana s kojima su razgovarali o usklađivanju s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom. Srbija, koja pregovara o članstvu u EU, ne želi slijediti vanjsku politiku EU kada je u pitanju Rusija i odbija uvesti sankcije koje je EU uvela toj zemlji zbog agresivnog rata protiv Ukrajine.

Glavna tema na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU bila je pomoć Ukrajini, stanje na Bliskom istoku, Gruziji i u području Velikih jezera. Borrell je najavio da će EU smanjiti političke kontakte s Gruzijom, čija se vlada približava Rusiji, iako je dobila europsku perspektivu. Također se razmatra i zamrzavanje europske pomoći toj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.