Šef HDZ-a 1990.: Tražimo da se spriječi preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu BiH

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović najavio je da će hrvatske stranke u nastavku razgovora o izbornoj i ustavnoj reformi inzistirati na sprječavanju mogućnosti nametanja hrvatskog člana Predsjedništva, što se na nedjeljnim izborima četvrti put ponovilo sa Željkom Komšićem.

Na konferenciji za novinare u središnjici druge najsnažnije stranke bosanskohercegovačkih Hrvata Cvitanović je rekao kako će se razgovori političkih stranaka nastaviti odmah nakon uspostave izvršne vlasti u zemlji.

"Ne možete prihvatiti da ne možete kao narod izabrati hrvatskog člana Predsjedništva iako smo ovoga puta imali samo jednoga kandidata na izborima, što do sada nikada nije bilo slučaj", rekao je čelnik HDZ-a 1990.

"Ponovno imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH koje je taj narod birao"

Četvrti put je dominantno glasovima četiri puta brojnijih Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić. Njegova protukandidatkinja Borjana Krišto, koja je bila prijedlog stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, pobijedila je u 29 općina i gradova gdje su Hrvati većina ili imaju značajniji udio u tamošnjem stanovništvu. 

"Mi ponovno imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH koja je taj narod birao", pojasnio je Cvitanović.

"Schmidtove odluke su u interesu BiH"

On je pozdravio odluku visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta o povećanju broja izaslanika u svakom klubu naroda u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BH te kvalificirane većine koja je potrebna za izbor izvršne vlasti.

"Odluke (Schmidta) su u interesu BiH. Mi sada imamo političku stabilnost, sigurnost da će hrvatski legitimni predstavnici imati mogućnost sastaviti vlast na svim razinama", rekao je on i dodao kako stranke HNS-a BiH ne žele ni u kakvu koaliciju s Demokratskom frontom Željka Komšića. Da Schmidt nije intervenirao u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, prijetila je opasnost da ključne hrvatske stranke budu isključene iz vlasti, što bi posve sigurno dovelo do nove krize u zemlji. 

Na nedjeljnim izborima stranka kojoj je Cvitanović na čelu zabilježila je značajan porast popularnosti i druga je po broju osvojenih mandata među hrvatskim strankama. HDZ 1990. ima zastupnike u četiri županijske skupštine, u Parlamentu Federacije BiH, a očekuju da će imati i jedan mandat u državnom Domu naroda BiH.

Pročitajte više

 

Pročitajte više