Čovjek umro u vozilu hitne. Šef Hitne: Imamo dokaz da smo tražili helikopter

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U NOĆI sa srijede na četvrtak s Malog Lošinja u KBC Rijeka teško ozlijeđeni 37-godišnjak prevezen je vozilom hitne pomoći, mada je, prema riječima šefa Hitne Primorsko-goranske županije, bio zatražen helikopter. Čovjek je u vozilu hitne, na putu do bolnice, preminuo od težine ozljeda.

Iz PU primorsko-goranske kazali su da je u tijeku kriminalističko istraživanje vezano za taj smrtni događaj te da prema dosad utvrđenim saznanjima nema elemenata kažnjivih radnji.

No ostalo je u zraku pitanje zašto pacijent nije prevezen transportnim helikopterom MORH-a, od kojih je najbliži stacioniran na otoku Krku.

Šef Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat rekao je da je dispečerska služba u konkretnom slučaju zatražila prijevoz helikopterom, ali je odgovor iz helikopterske baze bio taj da helikopter nije bio operativan. 

Sada je bio još konkretniji. 

Šef Hitne: Imamo dokaz da je zatražen helikopter

Na pitanje Telegrama ima li dokaze da je za žrtvu zatražen helikopterski prijevoz.

“Naravno da imamo. Naši djelatnici koji su tu večer radili u dispečerskom centru napisali su svoja očitovanja iz kojih je razvidno da je helikopter zatražen”, odgovorio je Vukobrat.

“I stanje ozljede bilo je takvo da je to bila apsolutna indikacija za angažiranje helikoptera”, dodao je ravnatelj ZZHM-a Primorsko-goranske županije.

Kvar na helikopteru

Osim što su iz MORH-a tvrdili kako zahtjev za prijevoz helikopterom nemaju evidentiran u sustavu, potvrdili su da je helikopter, koji se nalazi na Krku, imao manji kvar.

“Radi se o manjoj neispravnosti koja je otklonjena, te su helikopteri i posade, kao i medicinski timovi Oružanih snaga RH na otoku Krku spremni za provedbu svih zadaća medicinskog prevoženja”, naglasili su tada.

Međutim, neslužbeno se doznaje da drugi helikopter koji dežura na Krku već duže vrijeme ima problema koji se, prema nekim izvorima iz MORH-a, povezuju s remontom u Rusiji o kojem su mediji više puta kritički pisali.

Pročitajte više