Šef HOPS-a o nestanku struje: Dogodio se nesretni splet okolnosti

Screenshot: HRT

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a izjavio je danas da su u roku od od dva do tri sata od početka poremećaja sa strujom svi potrošači u Hrvatskoj bili ponovno napojeni.

Zadnje što znam da je dio potrošača u Kaštelima i oko Knina dobio električnu energiju, rekao je za središnji Dnevnik HRT-a direktor elektroenergetskog sustava Danko Blažević.

"Dogodio se nesretni splet okolnosti"

Pojasnio je da se dogodio nesretni splet okolnosti te su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji u kratkom vremenu ispala iz pogona.

Dodao je da njihove kolege u BiH imaju problema s povratkom termoelektrana u pogon.

Hidroelektrane srazmjerno brzo se vraćaju u pogon, ali termoelektrane trebaju malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih biti u redu, zaključio je Blažević za HRT.

Uzrok prekida opskrbe strujom zbog kojeg su oko 12,30 sati bez struje su ostali dijelovi Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije još nije službeno potvrđen.

Problemi s kartičnim plaćanjem i liftovima

Bez struje je na par sati ostala Dalmacija od Zadra do Dubrovnika što je dovelo do nesnosnih gužvi na gradskim cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

Problema je bilo i s kartičnim plaćanjem i liftovima.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ranije je izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja

Istraga može trajati šest mjeseci

Blažević je rekao da se za istragu takvih incidenata na europskoj razini osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

HEP je nakon pada sustava radi ublažavanja problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom stavio u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.