Šef HRT-a se žali: Pretplata nije rasla 13 godina, teško nam je kontrolirati troškove

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Programsko vijeće HRT-a dalo je pozitivno mišljenje na izvješće o radu i poslovanju javne radiotelevizije za 2023., a glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb pritom je ocijenio poslovanje ''izrazito izazovnim'' u financijskom i operativnom smislu.

"HRT je u 2023. bio fokusiran na svoju ulogu referentnog medija u smislu nepristranosti i relevantnosti te isto tako na multimedijalnu dostupnost svim dobnim skupinama'', kazao je Šveb. Upozorio je i na sve veću konkurenciju i hiperprodukciju sadržaja kroz razne distribucijske kanale te na inflaciju, što je, kako kaže, učinilo poslovanje HRT-a izrazito izazovnim u financijskom i operativnom smislu.

''Visina pristojba ostala je na istoj razini kao u posljednjih trinaest godina, što je u ekonomskom okruženju pod utjecajem inflacije zahtijevalo izuzetne napore u kontroli troškova'', kazao je Šveb. Dodao je i kako je na kraju prošle godine rezultat poslovanja HRT-a bio pozitivan te je ''plus'' prije oporezivanja iznosio 613.508 eura.

Najviše primjedbi bilo je na Bitku na Neretvi

Programsko vijeće prihvatilo je i izvješća o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora HRT-a s vladom RH za 2023. te o nabavi djela od neovisnih proizvođača.

''HRT je u 2023. ostvario ugovorne udjele programskih vrsti po kanalima zadovoljavajući interese javnosti na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini'', kazao je Šveb.

Povjerenik za korisnike usluga HRT-a Zdravko Kedžo predstavio je izvješće o primjedbama na program od 1. veljače do 15. svibnja. Najviše primjedbi u filmskom programu zaprimljeno je zbog prikazivanja filma Bitka na Neretvi, a predsjednik Programskog vijeća Vlaho Bogišić je, pak, upozorio vodstvo HRT-a na praćenje predstojećih događaja iz kulture sjećanja, a naročito na Dan antifašističke borbe 22. lipnja.

Pročitajte više