Šef Hrvatske turističke zajednice: Ovo je rekordna godina za nautički turizam

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

DIREKTOR Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić danas je izjavio kako smo ove godine u prometu nautičkog čartera premašili rekordnu 2019. godinu.

"Ove godine do sada smo u prometu nautičkog čartera ostvarili više od 3.6 milijuna noćenja i više od 560 tisuća dolazaka, što je jedan posto više u odnosu na rekordnu 2019. godinu", rekao je Staničić na konferenciji "Pozicioniranje grada Splita kao nautičkog središta Mediterana".

Staničić kaže da nautički turist u Hrvatskoj dnevno potroši 126 eura

Nautički turizam za Hrvatsku je prema njegovim riječima važan, uz ostalo, jer nautičari troše više od prosječnih turista. Kaže da nautički turist dnevno u Hrvatskoj potroši 60 posto više od prosjeka, tj. na dan 126, a prosječni turist 78 eura.

Nautičari po njegovim riječima u Hrvatsku dolaze više puta godišnje, i to ne samo ljeti. Na konferenciji su se čula i upozorenja da bi nekontrolirani rast nautičkog turizma mogao na Jadranskom moru stvoriti prometna zagušenja slična onima na kopnu na splitskom području.

Državni tajnik: Nužan je neki iskorak

"Ovog su ljeta splitska vrata bila pod takvom opsadom plovila da je to sličilo desantu na hrvatske otoke", rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

Istaknuvši kako je Hrvatska nautička velesila te da taj dio turizma iz godine u godinu raste, Glavina je kazao kako je potrebno postaviti pitanje je li to održivo budući da smo ograničeni brojem marina i vezova, a nedostaje i radnika.

"Trebamo se upitati kako dalje i je li ovaj trend u nautičkom turizmu održiv. Stoga je nužno iskoračiti u smislu održivosti", rekao je Glavina. Smatra da zakonskom regulativom treba uspostaviti kontrolirani rast nautičkog turizma kako bismo mogli upravljati njegovim razvojem.

"Ako mi ne budemo upravljali nautičkim turizmom, onda će to činiti neke druge silnice", upozorio je.

Dalmatinski župan traži jače inspekcije

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izvijestio je kako je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci na području županije broj noćenja i dolazaka u nautičkom turizmu bio veći za 32 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Zauzeo se za jače inspekcije na Jadranu kako ne bi došlo do zagušenja prometa na moru kao što je to slučaj na kopnu te radi zaštite od devijantnog ponašanja turista.

U diskusijama su se čula mišljenja kako bi povećanje cijena za nautičke turiste na području Splitsko-dalmatinske županije doprinijelo smanjenju gužvi na moru. Međutim, splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić usprotivio se takvim stajalištima rekavši kako bi u slučaju povećanja cijena nautički turisti napuštali splitsko područje.

Pročitajte više