HRVATSKI TURIZAM

Šef HTZ-a nije jedini, i direktorica TZ-a Nin širi idiotske lažne vijesti

Screenshot: Facebook

ŠEFOVI turističkih zajednica u Hrvata nesebično pokazuju svoje sklonosti lažnim vijestima na bespućima društvenih mreža. Uz glavnog čovjeka Hrvatske turističke zajednice Kristijana Staničića, koji je sve ljude koji ga prate na Facebooku pozvao da kopiranjem jedne prilično nepismene izjave onemoguće tobožnju namjeru Facebooka da od 15. kolovoza javno koristi vaše fotografije, što je potpuna izmišljotina, svojim aktivnostima istaknula se i direktorica Turističke zajednice Nin.

>> Šef Hrvatske turističke zajednice objavljuje potpuno imbecilne lažne vijesti

Šefica Turističke zajednice Nin Marija Dejanović objavama je pokazala sklonost bizarnim i nadnaravnim pojavama. Tako je podijelila napis sa stranice sumnjive vjerodostojnosti koji navodno govori o slučaju izlječenja raka u 4. stadiju, što je komentirala riječju "inspirativno".

Inspirirala ju je i objava s jednog međugorskog portala koji se pozabavio "euharistijskim čudom u Tumacu" jer se, prema njima, "cunami povukao nakon što je blagoslovljen Presvetim". Među sličnim "vijestima" podijelila je i napis o dječaku čiji je tumor na srcu tobože nestao nakon molitve u Međugorju.

Pouzdanost informacija koje širi putem Facebooka, odnosno njihova nepouzdanost, očito nije bila predmet brige šefice Turističke zajednice Nin. Dijelila je tako između ostalog i upozorenje o fantomskim čipovima ugrađenim u privjeske za ključeve koji su se navodno besplatno dijelili na benzinskim pumpama i parkiralištima.

Iza toga stajali su, prema njenim izvorima, tobožnji rumunjski kriminalci koji vas tako prate od benzinske stanice do kuće i zatim koriste prvu priliku da provale u vaš stan ili kuću. Ova objava pripada u red klasičnih lažnih vijesti koje spadaju u kategoriju vijesti da ste dobili na nigerijskoj lutriji i da vas od neslućenog bogatstva dijeli još samo nekoliko osobnih podataka koje morate poslati nepoznatom dobročinitelju.

Marija Dejanović, doznali smo, raspolaže sličnom vrstom informacija o Facebooku kao i direktor HTZ-a Kristijan Staničić. Tako je prije dvije godine upozorila sve svoje prijatelje da sve kontakte u svojim Messenger listama obavijeste da ne prihvaćaju "Anwar Jitous kontakt, to je haker koji je povezan s tvojim Facebookom". Ako jedan od vaših kontakata prihvati, upozoravala je, bit ćete hakirani.

Među lažnim vijestima koje je dijelila Marija Dejanović nalazi se i obavijest sljedećeg sadržaja: "Ova poruka je za svaku ženu. Ako naiđete na neko dijete kako plače na ulici i pokaže vam adresu i kaže da ga odvedete na tu adresu, odvedite to dijete u prvu policijsku stanicu i molimo vas nemojte ga voditi na tu adresu. To je nov način bandi da kradu, siluju i otimaju žene."

Da direktorica ninske turističke zajednice putem Facebooka ipak ne objavljuje samo lažne vijesti svjedoči njena objava iz prosinca 2017., kada je objavila svoju fotografiju s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i napisala: "Velika je bila čast i neopisivo zadovoljstvo biti danas uzvanica Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku. Uz to tamo se zbio nenadani susret s dragom prijateljicom počasnom konzulicom Republike Švicarske Draženka Mol. Dan pun zadovoljstva."

Pročitajte više