Šef Kanadske udruge novinara: Ukidanje satirične emisije smrdi na fašizam i ekstremizam

Foto: Index

U HRVATSKOM NOVINARSKOM DOMU u tijeku je tribina pod nazivom "Kakav javni RTV servis treba Hrvatskoj?".

Na tribini je govorio Tom Henheffer, šef Kanadske udruge novinara, koji je izrazio zabrinutost oko događaja u Hrvatskoj, posebno na medijskoj sceni.

Kazao je da ga je, kada je čitao o stanju u medijima i postupcima Vlade, uhvatio osjećaj da je ovo tužno vrijeme za novinarstvo.

"Nova hrvatska Vlade ide jako opasnim putem. Najviše me brine smjena Rakić i ukidanje satirične emisije Montirani proces. Kada novinari čuju da je razlog za takve postupke antinacionalizam i antireligija, to odmah zasmrdi na fašizam i ekstremizam", kazao je.

"Ako Vlada ne može podnijeti šale na svoj račun to znači ili pad Vlade ili sukobi. Premijer Orešković mora brinuti za slobodu novinarskog izričaja, u suprotnom će Vlada krenuti na put toboganom prema dolje i teško će se zaustaviti.

"Kanada i svijet promatraju što se događa u Hrvatskoj"

Hrvatska ima strastvene novinare koji traže slobodu izričaja i njih treba podržavati. Oni društvu moraju postavljati teška pitanja", kazao je i još jednom pozvao na slobodu medija.

"Kanada i svijet promatraju što se događa u Hrvatskoj. Ovo je vrijeme kada demokracija mora poslužiti svojim primjerom po pitanju slobode novinarskog izričaja", kaže.

Na upit novinara Indexa o tome što ga točno najviše brine po pitanju medijske slobode u Hrvatskoj, kazao je:

"Hrvatska Vlada je sve hrabrija u političkim napadima na novinare. Jedno je kad Vlada nešto radi postrance, tiho, ali kada vaša Vlada ovako glasno politički na medije utječe, to je zabrinjavajuće. Gašenje satiričke emisije bih izdvojio kao ekstremno zastrašujuće", odgovorio je Henheffer.

Pročitajte više